Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Eerste twee corona-zelftesten goedgekeurd

Fabrikanten Roche en Biosynex hebben toestemming gekregen om in Nederland een test op de markt te brengen waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Algemeen PW13 - 25-03-2021

Ziekenhuisgroep Twente toegetreden tot topklinische ziekenhuizen

Ziekenhuisgroep Twente is als 27ste lid toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ), een vereniging met ziekenhuizen die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie.

Algemeen PW13 - 23-03-2021

Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021

Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking

Geneesmiddelverpakkingen zijn voor 90% van de patiënten met ziekten als reuma, parkinson en multipele sclerose moeilijk te openen en geven veel pijn en ongemak. Dit blijkt uit een enquête van tv-programma Kassa, in samenwerking met dertig patiëntenorganisaties en -verenigingen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021 1 reactie

Huisarts verwijst patiënten weer vaker naar ziekenhuis

Huisartsen hebben in de tweede week van maart patiënten weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als de verwachting zou zijn zonder coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW12 - 19-03-2021

‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’

Patiënten die dat willen moeten kunnen kiezen voor digitale zorg, zodat ze niet meer voor elk onderzoek of gesprek naar een zorgverlener hoeven. Ook moet het recht op digitale zorg in de wet worden vastgelegd. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Algemeen PW12 - 18-03-2021

Bloeding na gebruik amfetamine-bevattend afslankmiddel

Bij gebruik van het afslankmiddel Lomax is een subarachnoïdale bloeding gemeld. Naar aanleiding hiervan waarschuwt het Bijwerkingencentrum Lareb voor gebruik van dit illegale product.

Algemeen PW12 - 17-03-2021

Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten

Werkgevers krijgen financiële ondersteuning voor het frequent en preventief testen van hun werknemers voor wie thuis werken geen optie is. Op termijn is het ook mogelijk zelftesten in te zetten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Algemeen PW12 - 17-03-2021

Lareb: geen meldingen trombose en tekort bloedplaatsjes na vaccinatie

In Nederland zijn nog geen gevallen bekend van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) na toediening van het AstraZeneca-vaccin bij volwassenen jonger dan 50 jaar. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen 16-03-2021

Gevolgen pandemie voor medicatietrouw lijken mee te vallen

Volgens de meeste gebruikers van geneesmiddelen heeft de coronapandemie weinig impact gehad op hun geneesmiddelgebruik. Werd de dagelijkse routine sterk doorbroken, door een veranderende werksituatie of thuisblijvende kinderen, dan is de therapietrouw wel verminderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 16-03-2021

Recepten verwerken vanuit huis blijft toegestaan

Het blijft langer mogelijk recepten ook buiten de apotheek te verwerken, zodat apothekers en apothekersassistenten kunnen doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 15-03-2021

Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren

Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW11 - 15-03-2021

Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land

Het bestrijden van antibioticaresistentie wereldwijd kan alleen slagen door per land te kijken naar de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in Afrika en Azië, meldt het Radboudumc.

Algemeen PW11 - 11-03-2021

RIVM: mogelijke bijwerkingen Ballerine-spiraaltje

Vrouwen die het Ballerine-koperspiraaltje hebben laten plaatsen, kunnen last krijgen van onder meer uitstoting of zwanger raken. Dat blijkt, volgens het RIVM, uit 33 meldingen die het Meldpunt en Experticecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) binnen een jaar tijd heeft ontvangen.

Algemeen 09-03-2021 1 reactie

Antigeensneltest vanaf april te koop in apotheek

Antigeensneltesten voor corona zijn betrouwbaar en zeer geschikt als zelftest. Fabrikanten kunnen daarom nu een aanvraag doen om hun test ook als zelftest op de markt te brengen, zodat de testen naar verwachting in april te koop zijn in apotheken, drogisterijen en supermarkten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW11 - 08-03-2021

Meerderheid heeft geen behoefte aan contact met arts

Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben de meeste mensen (50-74%) geen behoefte gehad aan contact met de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist. Van de mensen die dat wel hadden, heeft de meerderheid de zorgverlener gewoon bezocht of digitaal dan wel telefonisch contact gehad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW10 - 05-03-2021

IGJ: inzet voormalig zorgpersoneel tijdelijk toegestaan

Door drukte en uitval van personeel door besmetting en quarantaine krijgen zorgaanbieders tijdelijk de ruimte de zorg anders te organiseren. Bijvoorbeeld door de inzet van studenten geneeskunde of voormalige zorgverleners. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen PW10 - 05-03-2021

Reumapatiënt kan veilig medicatie afbouwen

Reumapatiënten die minstens zes maanden nauwelijks tot geen klachten ervaren van hun ziekte, kunnen veilig hun medicatie afbouwen. Na stapsgewijze afbouw kan 15% van de patiënten helemaal zonder geneesmiddelen en 80% kan minderen. Daarbij maakt het niet uit welk geneesmiddel het eerst wordt afgebouwd.

PW10 - 04-03-2021

Geen bewijs voor werking vitamine D bij COVID-19

Op basis van de huidige stand van de wetenschap is niet te beoordelen of vitamine D-supplementen helpen bij de preventie van COVID-19. Daarvoor is nog onvoldoende bruikbaar onderzoek beschikbaar. Dat concludeert de Gezondheidsraad, die op verzoek van de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) advies uitbrengt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 03-03-2021

Arts en patiënt beslissen nog weinig samen over behandeling

De mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een medische behandeling is nauwelijks veranderd in de afgelopen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder zevenhonderd respondenten binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Algemeen PW9 - 25-02-2021

Document acties

Back to top