Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker

Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW15 - 01-04-2025

Veiligheidsmaatregelen naltrexon/bupropion aangescherpt

Het is nog onduidelijk wat de effecten van het afslankmiddel naltrexon/bupropion (Mysimba) zijn bij langdurige behandeling. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert daarom de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

Geneesmiddelen PW15 - 28-03-2025

Aantal meldingen euthanasie steeg vorig jaar met 10%

Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar gestegen met 10% naar in totaal 9958. In de meeste gevallen (86%) was sprake van veelvoorkomende lichamelijke aandoeningen, zoals kanker, longaandoeningen of hart- en vaataandoeningen. Dat meldt de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE).

Algemeen PW14 - 27-03-2025

IGJ: meer actie nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Zorginstellingen, zorgverleners en beroepsverenigingen doen te weinig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners met patiënten en cliënten. Vorig jaar kwamen 330 meldingen binnen, maar dat is nog maar een topje van de ijsberg volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zich grote zorgen maakt en oproept tot meer actie.

Algemeen PW14 - 27-03-2025

‘Medicijn bij Alzheimer geschikt voor kleine groep patiënten’

Monoklonale antilichamen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen bij de ziekte van Alzheimer zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Minder dan 15% van de patiënten met geringe geheugenproblemen en vroege dementie komt hiervoor in aanmerking, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 26-03-2025

Nieuwe AI-richtlijn gepubliceerd voor testen risico bias in algoritme

Voor het goed en veilig toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg hebben tweehonderdvijftig experts, onder leiding van het UMC Utrecht, een internationale richtlijn ontwikkeld. De richtlijn is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Algemeen 26-03-2025

Illegale toevoeging corticosteroïd aan kruidenpreparaat Montalin

Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin, dat wordt verkocht als natuurlijke pijnstiller en cholesterolverlager, kunnen zonder dat ze dat weten een corticosteroïd binnenkrijgen. Dat kan onbedoelde en mogelijk ernstige gevolgen hebben, blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 25-03-2025

De kracht van een voorzetkamer met masker

Waarom inhalatie zonder voorzetkamer met masker medicatieverspilling kan betekenen

Als zorgverlener wilt u het beste voor uw patiënten. U streeft naar een optimale behandeling en maximale effectiviteit van voorgeschreven medicatie. Zonder een voorzetkamer kan tot 80% van de medicatie achterblijven in de orofarynx en de longen niet effectief bereikt.² Astma- en COPD-patiënten krijgen mogelijk onbewust een aanzienlijk lagere hoeveelheid medicatie binnenkrijgen dan nodig is. Zoals u weet heeft dit directe gevolgen voor hun ziektecontrole en kwaliteit van leven.²

24-03-2025

Staak targeted synthetic-DMARD’s voor een operatie

Patiënten moeten voorafgaand aan een electieve ingreep een behandeling met een targeted synthetic-DMARD’s (tsDMARD’s) tijdelijk staken. Dat adviseert de richtlijn Biologicals en targeted synthetic-DMARD’s.

Geneesmiddelen PW14 - 24-03-2025

‘Medicatiefouten door slechte beschikbaarheid patiëntgegevens’

Medisch specialisten lopen dagelijks vast in ICT-systemen die niet goed met elkaar communiceren. Ook is de beschikbaarheid van patiëntgegevens nog niet goed geregeld, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar is. Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten waaraan 1116 medisch specialisten meededen.

Algemeen PW13 - 20-03-2025 1 reactie

Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijn uitgezaaide prostaatkanker

Talazoparib (Talzenna) in combinatie met enzalutamide, voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW13 - 20-03-2025

IGJ waarschuwt voor levensgevaarlijke online vervalsing oxycodon

Door gebruik van online aangeboden vervalste oxycodon zijn mensen op de spoedeisende hulp beland. In één geval is iemand overleden door inname van deze tabletten die levensgevaarlijke nitazenen bevatten. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die waarschuwt voor het gebruik van deze levensgevaarlijke oxycodon.

PW13 - 18-03-2025

Zwak bewijs voor medicatie bij posttraumatische stressstoornis

Start een behandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) niet met medicatie. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn Posttraumatische stressstoornis van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van farmacotherapie in de behandeling van PTSS.

Geneesmiddelen PW13 - 17-03-2025

Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje zorgen voor klachten

Nortriptyline-tabletten zonder filmlaagje blijven gemakkelijk plakken in de mond en keel wat zorgt voor pijn, een branderig gevoel of een vieze smaak. Dat blijkt uit ruim vijftig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW12 - 13-03-2025

‘90% werknemers in zorg kreeg te maken met schelden of schreeuwen’

Van de werknemers in de zorg heeft vorig jaar 90% te maken gekregen met schelden of schreeuwen. Meer dan een kwart (26%) van de zorgprofessionals overwoog de zorg te verlaten vanwege agressie op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie en vakbond NU’91.

Algemeen PW12 - 13-03-2025

Brussel wil Europa aantrekkelijk maken voor producenten medicijnen

Europa moet voor de beschikbaarheid van kritieke geneesmiddelen minder afhankelijk worden van landen als China en India. Europese landen krijgen daarom meer ruimte om de productie van medicijnen te stimuleren. Dat staat in de Critical Medicines Act, die de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd.

Geneesmiddelen PW12 - 12-03-2025

Overheid nam vorig jaar meer maatregelen tegen tekorten

In 2024 zijn opnieuw vaker maatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in de jaren daarvoor. Voor twaalf kritische geneesmiddelen waren er in 2024 geen of te weinig andere medicijnen beschikbaar. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten – en defecten van CBG en IGJ.

Geneesmiddelen PW11 - 05-03-2025

Weeënremmer atosiban heeft geen effect op gezondheid baby

Bij een dreigende vroeggeboorte na 30 weken zwangerschap heeft het gebruik van de weeënremmer atosiban geen toegevoegde waarde voor de gezondheid van de baby. Dat stellen onderzoekers op basis van een internationale studie.

Geneesmiddelen 05-03-2025

Therapie taaislijmziekte goedgekeurd voor meer patiënten

De geneesmiddelen Kaftrio en Kalydeco kunnen samen gebruikt worden voor behandeling van patiënten met cystische fibrose. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft een positief advies gegeven om de indicatie van de medicijnen uit te breiden naar patiënten vanaf 2 jaar die ook zeldzame mutaties dragen.

Geneesmiddelen PW11 - 03-03-2025

IGJ en Douane nemen 60.000 illegale pillen in beslag

Tijdens een internationale operatie tegen illegale handel in medicijnen, onder coördinatie van Europol, zijn in Nederland 329 zendingen onderschept met 60.000 pillen, ampullen, tubes en sprays. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die samen met de Douane hieraan heeft deelgenomen.

Geneesmiddelen PW11 - 03-03-2025

Document acties

Back to top