Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Apotheker signaleert beter

Bij Medicare Wellness Visits (MWV) verhelpen apothekers significant meer medische problemen (al dan niet medicatiegerelateerd) dan andere zorgverleners.

Algemeen, Praktijkvoering PW03 - 18-01-2018

Huisartsen leggen bijwerkingen verschillend vast

Huisartsen gaan zeer verschillend om met de registratie van bijwerkingen van geneesmiddelen. In sommige praktijken registreren de huisartsen twee keer zo veel contacten wegens bijwerkingen als andere praktijken. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.

Algemeen, Praktijkvoering 22-12-2017

Bellen helpt deels na ziekenhuisontslag

Telefonische medicatiebegeleiding door een apotheker na ontslag uit het ziekenhuis heeft geen gunstig effect op heropnamen in de volgende maand. Wel is het een effectieve manier om kritieke farmaceutische problemen te voorkomen of op te lossen.

Praktijkvoering PW51/52 - 22-12-2017

Veiligheid door bekendheid

Apothekers die patiënten goed kennen werken veiliger. Aboneh et al. enquêteerden 445 openbaar apothekers in Wisconsin (VS) met de AHRQ Community Pharmacy Survey on Patient Safety Culture.

Praktijkvoering PW51/52 - 20-12-2017

Twee derde verzorgenden vindt administratieve werkdruk te hoog

Verpleegkundigen en verzorgenden besteden gemiddeld 10,5 uur per week aan administratie. 64% van hen vindt deze administratieve werkdruk te hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder zorgverleners.

Algemeen, Praktijkvoering 18-12-2017

Zuidoost-Brabant begint met digitale medicatieoverdracht

De regio Zuidoost-Brabant begint in januari met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften van de tweede lijn naar de eerste lijn via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit vloeit voort uit een succesvolle pilot van het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC).

Praktijkvoering 14-12-2017

Medisch specialisten: problemen met ICT-systemen

Volgens de helft van de medisch specialisten werken de huidige ICT-systemen onvoldoende, waardoor het uitwisselen van gegevens moeizaam verloopt. Specialisten en huisartsen vinden dat gemeenschappelijke standaarden voor zorginformatie moeten worden ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Nictiz en het NIVEL.

Praktijkvoering PW47 - 14-11-2017

RVS: laat apotheker dure medicijnen bereiden

'Bescherm apotheker tegen proces octrooihouder'

Apothekers moeten snel een vrijstelling krijgen in de wet voor het magistraal bereiden van geoctrooieerde geneesmiddelen. Daarvoor pleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies over het goedkoper ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW45 - 09-11-2017

Alert: extra controle vereist na assortimentswijziging

Apothekers moeten zich bewust zijn van het gevaar van het samenvoegen van geneesmiddelen in het assortiment, waarschuwt Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) in een CMR-alert. Controle door een tweede persoon na zo’n wijziging is van belang indien de omzetting ook moet plaatsvinden voor baxterpatiënten, vindt PvP.

Praktijkvoering 03-11-2017

OLVG laat bereiding chemo over aan robot

Een cytostaticarobot heeft in het OLVG in Amsterdam de bereiding van chemotherapie grotendeels overgenomen van de apothekersassistenten. De robot verkleint de kans op blootstelling en geeft de assistenten meer tijd voor complexere bereidingen.

Praktijkvoering PW39 - 28-09-2017

Voorkom vallen bij ouderen met FTO-module

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft nieuw FTO-materiaal ontwikkeld over vallen en medicatiegebruik bij ouderen. Daarin is aandacht voor het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen en het voorkomen van valincidenten.

Praktijkvoering 19-09-2017

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 15-09-2017

Geen hart voor therapietrouw

Therapietrouw bij secundaire preventie na een hartinfarct is vrijwel niet te beïnvloeden.

Praktijkvoering PW36 - 05-09-2017

'Advies over afmaken antibioticakuur overbodig'

Het advies dat een antibioticakuur altijd moet worden afgemaakt omdat anders resistentie in de hand wordt gewerkt, wordt door geen enkel wetenschappelijk bewijs onderbouwd en is overbodig, schrijven Britse wetenschappers in het British Medical Journal. Integendeel, beweren zij, te lang doorgaan met antibiotica verhoogt juist het risico op resistentie.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-07-2017

Toepassing richtlijn antistolling kan beter

De toepassing van richtlijnen bij trombosepreventie rondom operaties kan beter, concludeert het NIVEL, na ruim 1200 patiëntendossiers te hebben onderzocht van opnames in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Vooral bij de preventie van trombose bij niet-chirurgische patiënten en het gebruik van antistollingsmiddelen voor en na een operatie is ruimte voor verbetering.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 26-07-2017

Document acties

Vacatures
(Ziekenhuis)apotheker

SAHZ | Haarlem

Redacteur

Stichting Geneesmiddelenbulletin | Utrecht

Beherend apotheker 24-40 uur

Saturnus Apotheek | St. Willebrord

Meer…
Back to top