Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2022

Forse boetes voor illegale handel dertien apotheken
Dertien apotheken hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) boetes van maximaal € 30.000 gekregen voor de illegale handel in geneesmiddelen. De middelen hadden een totale omzetwaarde van € 8,5 miljoen en werden voornamelijk in Duitsland weer op de markt gebracht.
KNAW: meer doen aan preventie ongewenst gedrag in wetenschap
Om ongewenst gedrag op universiteiten en onderzoeksinstituten te bestrijden moet veel meer aan preventie worden gedaan. Dit vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die een speciale gids heeft gemaakt met handreikingen en tips om problemen met ongewenst gedrag te voorkomen of vroegtijdig bij te sturen.
Zorgverlener heeft te weinig oog voor medicijnproblemen
Zorgverleners hebben onvoldoende aandacht voor de geneesmiddelgerelateerde problemen van patiënten. Vaak schromen patiënten problemen aan te kaarten bij arts of apotheker. En doen ze dat wel, dan wordt er niet altijd op ingegaan. Ook naar therapietrouw wordt weinig geïnformeerd, constateert Victor Huiskes in zijn proefschrift. Onder meer e-health kan uitkomst bieden.
Nieuw diabetesmiddel beschikbaar
Voor diabetici komt een nieuw geneesmiddel beschikbaar, dat aangrijpt op twee incretinehormonen. Tirzepatide (Mounjaro) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.
‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’
Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."
NHG adviseert nu ook duale plaatsjesremming na TIA
Duale therapie met clopidogrel en acetylsalicylzuur is een behandeloptie na het doormaken van een TIA bij een hoge recidiefkans. Dat staat in de onlangs herziene NHG-Standaard Beroerte van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG).
Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind
Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.
Schade aan tanden en kiezen door inhalatiemedicatie
Inhalatiemedicatie kan schade veroorzaken aan tanden en kiezen. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid
Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Meer korte consulten en minder visites huisartsen door corona
Huisartsenzorg is na twee jaar coronapandemie langdurig veranderd door meer korte consulten per telefoon of e-mail. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór corona, zoals huisbezoeken aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Nieuw antilichaam blokkeert overdracht malariaparasiet
Een nieuw geneesmiddel dat de overdacht blokkeert van malariaparasieten door muggen is voor het eerst succesvol getest bij mensen door onderzoekers van het Radboudumc. Een enkele injectie van dit antilichaam TB31F zou overdracht van parasieten gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen, meldt het Radboudumc.
Indifferente middelen en medicatie te weinig ingezet bij psoriasis of eczeem
Van de patiënten met constitutioneel eczeem of psoriasis krijgt maar 50-63% een crème of zalf zonder geneesmiddel voorgeschreven, terwijl dit de aanbevolen behandeling is. Ook schrijven huisartsen te weinig dermatocorticosteroïden voor. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Zorginstituut Nederland.
ACM geeft toestemming voor overname drie Zeeuwse apotheken
Het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds (NFA) krijgt toestemming drie openbare apotheken in Zeeland over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er voldoende concurrentie over na de overname.
Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland
Waar veel Europese landen al beschikken over de coronapil Paxlovid omdat ze direct met Pfizer hebben onderhandeld, wacht Nederland – dat zich aansloot bij een Europese inkoopprocedure – daar nog steeds op. Volgens het ministerie van VWS, dat ontkent de vertragende factor te zijn, was de fabrikant niet bereid Paxlovid via de gebruikelijke weg op de markt te brengen. “Inkopen met meerdere landen kost tijd, daar balen wij ook van.”
Maximumdosering voor monacolinen in rode gistrijst
In rode-gistrijstsupplementen moet de dagdosering monacolinen minder dan 3 mg zijn. Ook moet op de verpakking staan dat het gebruik van monacolinen niet is toegestaan tijdens een zwangerschap of in combinatie met cholesterolverlagende geneesmiddelen. Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
RIVM: nieuwe criteria eerste stap naar duurzame medicijnen
Geneesmiddelen ontwikkelen die geen schadelijke effecten hebben als ze na gebruik in het milieu terechtkomen. Met dat doel heeft het RIVM, binnen een internationale samenwerking, de GREENER-criteria opgesteld. Medicijnontwikkelaars en milieuexperts moeten deze criteria voor duurzame nieuwe medicijnen samen verder uitwerken.
Gezondheidsraad: twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden
Bij het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten alle groepen twee doses vaccin krijgen. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jonge kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic
Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.
Na eerder daling toename aantal gebruikers opioïden
Na een dalende trend in het gebruik van sterkwerkende opioïden, zoals oxycodon, morfine en fentanyl, is het aantal gebruikers in 2021 weer toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat huisartsen en apothekers oproept alert te blijven bij het voorschrijven en afleveren van opioïden.
Methotrexaat tijdelijk stoppen na coronavaccinatie
Patiënten met een immuungemedieerde inflammatoire aandoening die de behandeling met methotrexaat (MTX) onderbreken gedurende de twee weken na een boostervaccinatie tegen SARS-CoV-2 hebben een betere antilichaamrespons.
Anticonceptiepil met nomegestrol: risico meningeoom minimaliseren
Artsen moeten gebruikers van de anticonceptiepil met nomegestrol regelmatig monitoren op symptomen van een meningeoom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt met deze nieuwe aanbeveling om het risico op een meningeoom te minimaliseren.
Ruim één op tien heeft pijn bij werkzaamheden
Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf vorig jaar 12% aan pijn te hebben bij normale werkzaamheden. Van de mensen met hinder door pijn kreeg 23% opioïden voorgeschreven, zes keer zo veel als degen die geen hinder ondervonden van pijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing
Voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing – hergebruik van bestaande geneesmiddelen bij een nieuwe indicatie – heeft de Europese Commissie € 23 miljoen beschikbaar gesteld. Dat meldt de Universiteit Maastricht, dat het online platform samen met internationale partners gaat ontwikkelen in de komende zeven jaar.
Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan
Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).
Nauwelijks uitgestelde zorg ingehaald door ziekenhuizen
Ondanks de relatief lage coronadruk is het ziekenhuizen afgelopen zomer nauwelijks gelukt uitgestelde zorg in te halen. Het aantal extra mensen dat wacht op een behandeling in een ziekenhuis is in augustus relatief gelijkgebleven aan het aantal wachtenden in juni. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Gebruik psychofarmaca toegenomen onder jonge vrouwen
Sinds de coronapandemie is het voorschrijven van antidepressiva aan jonge vrouwen met bijna 20% toegenomen. Ook na opheffing van de coronamaatregelen blijft het gebruik onder vrouwen hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Vernieuwd coronavaccin voor omikron BA.4-5 goedgekeurd
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat is aangepast aan de omikron BA.4- en BA.5-varianten van het coronavirus is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Deze boosterprik is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat stelt het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan
22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Tucatinib in pakket na onderhandelingen met fabrikant
Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker wordt vanaf 1 september 2022 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers besloten na prijsonderhandelingen met de fabrikant van het geneesmiddel.
‘Duurzaamheid moet meewegen bij keuzes hulpmiddelen’
Duurzaamheid moet gaan meewegen bij het gebruik van hulpmiddelen. Naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid moet duurzaamheid een norm zijn voor ‘goede zorg’. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan VWS-minister Ernst Kuipers.
‘Minder medicijnresten in water door samenwerking’
Goede samenwerking bij de aanpak van medicijnresten in water levert resultaat op, concludeert het RIVM in een wetenschappelijke publicatie. Artsen schrijven minder medicijnen voor, waterschappen verbeteren de zuivering en apothekers zorgen voor het inzamelen van medicijnafval. “Dit kan bij ruim 90% van alle apotheken.”
Ig Nobelprijs voor onderzoek Peter de Smet
Voor zijn onderzoek naar het gebruik van klysma’s in de oude Maya-cultuur heeft Peter de Smet, emeritus hoogleraar kwaliteit van farmaceutische patiëntenzorg, een Ig Nobelprijs in de categorie Kunstgeschiedenis gewonnen. Dat meldt NRC.
Nieuw middel tegen RS-virus
Het nieuwe monoklonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) kan baby’s en jonge kinderen beschermen tegen het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft daarom een positief advies afgegeven voor een handelsvergunning.
NHG: TCA niet langer eerste keus
De SSRI’s citalopram, escitalopram, fluoxetine of sertraline zijn voor de behandeling van depressie de middelen van eerste keus, geeft het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) aan in de herziene standaard Depressie. Daarmee vallen de tricyclische antidepressiva (TCA’s) af als eerstekeusmiddelen.
Miljoenennota: Kuipers zet in op samenwerking en preventie
Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden investeert het kabinet volgend jaar in intensiever samenwerken met zorgpartijen en gemeenten. Ook moet de organisatie van de basiszorg verbeteren en is meer focus nodig op gezond leven en preventie, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2023.
Brexucabtagene autoleucel niet in pakket
Brexucabtagene autoleucel (Tecartus) kan worden toegepast bij de behandeling van bepaalde patiënten met recidiverend of refractair mantelcellymfoom (MCL), maar de prijs van het geneesmiddel is te hoog voor opname in het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Kuipers stelt modernisering GVS uit vanwege risico’s
Omdat de risico’s op problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen groter zijn dan gedacht, wordt de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) een jaar uitgesteld tot 1 januari 2024. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
Ziekenhuisapotheken mogen immunoglobulinen uitwisselen
Omdat geneesmiddelen met bepaalde immunoglobulinen minder beschikbaar zijn door productieproblemen in de hele Europese Unie mogen ziekenhuisapotheken tijdelijk hun voorraad onderling uitwisselen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Aantal wachtenden langdurige zorg gestegen
Het aantal patiënten dat moet wachten op zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg is gestegen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Cao apothekers in teken van financiële onzekerheden
Zelfstandige openbaar apothekers en apothekers in dienstverband hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor 2022-2023, met als belangrijkste punt een salarisverhoging van 2%. Volgens de werkgevers bieden de tarieven niet meer ruimte, maar werknemers zijn terughoudend: “Dit percentage komt nog niet in de buurt van de inflatie.”
Mogelijk hoger risico op overlijden bij gebruik terlipressine
Het risico op overlijden is mogelijk verhoogd bij gebruik van terlipressine voor het hepatorenaal syndroom (HRS). Om dit risico te verkleinen adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, extra veiligheidsmaatregelen te treffen.
Vergoeding voor gentherapie bij stofwisselingsziekte MLD
Onder voorwaarden kan de gentherapie atidarsagene autotemcel (Libmeldy) voor kinderen met de ernstige stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD) worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Friesland en Rijnmond starten implementatie medicatieoverdracht
In de regio’s Friesland en Rijnmond starten zorgaanbieders en leveranciers als eersten met het implementeren van de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9. Doel is elektronische gegevens beter uit te wisselen waardoor een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Dat meldt Nictiz.
Boze man rijdt apotheek binnen in Culemborg
Een boze man is gisterochtend in Culemborg met zijn auto Apotheek de Fonteijn binnengereden. Hij was kwaad omdat hij niet op zijn beurt wilde wachten. Apotheker Siavash Pezeshkinia: “Dit lijkt op een poging tot doodslag.”
Anesthesiologen willen groei gebruik opioïden stoppen
Met de lancering van een nieuwe richtlijnmodule wil de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de sterke toename van het gebruik van opioïden stoppen. Volgens de anesthesiologen is de informatievoorziening over deze verstrekte sterke pijnstillers vaak niet op orde.
Laag bloedsuiker bij gebruik adalimumab
Het reumageneesmiddel adalimumab kan bij patiënten met diabetes zorgen voor lage bloedsuikerwaarden. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
NZa waarschuwt: zorg is niet meer vanzelfsprekend
Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt heeft de zorg een kritisch punt bereikt: toegang tot zorg is niet meer vanzelfsprekend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die VWS oproept zorgprofessionals te helpen bij het kiezen in situaties van plotselinge krapte.
‘ICT en industrie: maak maatwerk bij dosering mogelijk’
Om doseringen beter te kunnen afstemmen op de individuele patiënt moeten apotheekinformatiesystemen meer variabelen inbouwen. Ook is meer onderzoek nodig vanuit de industrie naar de gebruikers van medicijnen. Daarvoor pleit hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC vanmiddag in haar oratie.
IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie
Voor het voorschrijven van medicijnen tegen corona die daar niet voor zijn geregistreerd hebben zestien artsen een boete gekregen. Ze hebben tijdens de pandemie ivermectine of hydroxychloroquine voorgeschreven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Tekort aan epilepsiegeneesmiddel Sabril
Door een tekort aan het epilepsiegeneesmiddel Sabril (vigabatrine) geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming deze tabletten uit het buitenland te halen. Medicijnautoriteit CBG adviseert apothekers het granulaat te reserveren voor jonge kinderen.
Nieuwe MBA leert apotheker zakelijke skills en leiderschap
Voor apothekers die zich willen verdiepen in bedrijfseconomie en ondernemerschap is een MBA Pharmacy gestart door de International Business School of Pharmacists (IBSP) in Wassenaar. Volgens de initiatiefnemers heeft de apotheeksector meer leiderschap en zakelijk inzicht nodig. “We leren apothekers minder afhankelijk te zijn van overheid en zorgverzekeraar.”
NHG: coronapil bij meeste mensen af te raden
Een behandeling met de coronapil nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) is bij de meeste mensen met corona niet zinvol, volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Voorschrijven van deze combinatiepil is alleen te overwegen bij een zeer kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop.
NZa publiceert analyses regionale zorgknelpunten
Om zorgaanbieders en zorginkopers inzicht te bieden in waar mogelijke knelpunten zitten in de regionale zorg, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 42 regiorapportages online gepubliceerd. Dit moet regio’s helpen gezamenlijk concrete oplossingen te vinden als de zorgvraag groter is dan het zorgaanbod.
Minder medicatieproblemen na ontslag door huisbezoek apotheek
Een huisbezoek door een farmaceutisch consulent bij ouderen met polyfarmacie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis leidt tot minder medicatiegerelateerde problemen. Dat blijkt uit onderzoek van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy bij twee openbare apotheken in West-Friesland.
Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood
Mensen die naast de pijnstiller oxycodon het antidepressivum paroxetine gebruiken, krijgen met veel grotere ademhalingsproblemen te maken dan degenen die alleen oxycodon gebruiken. De verminderde ademhaling kan zo groot zijn dat deze onbehandeld tot de dood leidt. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).
Levenslang gebruik eculizumab niet nodig
Levenslang gebruik van het geneesmiddel eculizumab is niet nodig bij de zeldzame nierziekte atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). De meeste patiënten hebben al baat bij een behandeling van drie maanden, terwijl de fabrikant een levenslange behandeling adviseert. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig
Zwangere vrouwen die in het verleden een trombose of longembolie hebben gehad, hebben voldoende aan een lage dosis antistollingsmedicatie om het risico op een nieuwe trombose of longembolie tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc.
Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab
Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.
Zorginstituut: vergoed coronapil voor risicopatiënt
Het coronamedicijn nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) heeft meerwaarde voor ouderen met een zeer hoog risico op een ernstige ontwikkeling van COVID-19 en moet voor deze risicogroep worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
‘Onduidelijk of kankermedicijn Carvykti hoge prijs waard is’
Ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) kan het leven verlengen van patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, maar de aangeleverde financiële analyse van de fabrikant is van onvoldoende kwaliteit. Het Zorginstituut Nederland kan daarom niet beoordelen of Carvykti de hoge prijs waard is en adviseert het medicijn niet te vergoeden uit het basispakket.
CBG: geen dantroleennatrium voor patiënt met tarwe-allergie
In de dantroleennatrium-capsule 25 mg (Dantrium) is de hulpstof maiszetmeel vervangen door tarwezetmeel, waardoor patiënten met een tarwe-allergie het medicijn niet meer kunnen gebruiken. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners om patiënten die starten én patiënten die het al gebruiken te controleren op overgevoeligheid voor tarwe.
Bijwerkingenweek van start in 82 landen
Om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen start vandaag de internationale bijwerkingenweek. Tijdens deze jaarlijkse mediacampagne, waar 82 landen aan meedoen, is er deze week extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.
Fouten in gebruik door verpakking van medicijnen
Vorm, kleur, of verpakking van een medicijn kunnen ervoor zorgen dat patiënten of zorgverleners het verkeerde medicijn innemen of geven, of het juiste middel verkeerd toedienen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat adviseert incidenten waarbij het productontwerp een rol heeft gespeeld beter te registreren en te analyseren.
Jichtmedicijn Desuric voorlopig niet leverbaar
Door een tekort aan de grondstof is het geneesmiddel benzbromaron (Desuric) 100 mg-tabletten tegen jicht in ieder geval tot halverwege 2024 niet leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Marktplaats en IGJ samen tegen illegale medicijnen
Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terugdringen en de bewustwording bij kopers en verkopers vergroten. Dat hebben de toezichthouder en het online handelsplatform vandaag bekendgemaakt.
Stakende BENU-apotheken sluiten deur halve dag
In minimaal zeventig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), sinds gisteren de komende twee weken een dagdeel achter gesloten deuren. De apothekers maken zich hard voor een beter salaris en een “fatsoenlijke cao”.
Let op bij biotine of Sint-Janskruid en levothyroxine
Patiënten en zorgverleners moeten alert zijn op de effecten van biotine en Sint-Janskruid in combinatie met het schildkliermedicijn levothyroxine. Biotine kan de testresultaten van schildklierfunctietesten beïnvloeden en levothyroxine heeft een wisselwerking met Sint-Janskruid. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Handelsvergunnig voor nieuwe booster Vidprevtyn Beta
Het coronavaccin VidPrevtyn Beta is geschikt als booster voor iedereen vanaf 18 jaar die eerder is gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Dat is het advies van het beoordelingscomité van het EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Verdere daling aantal hiv-diagnoses in Nederland
Het percentage recente hiv-infecties bij mannen die seks hebben met mannen is in 2021 gedaald van 37% in de periode 2018-2020 naar 27%. Deze daling wijst op de goede werking van de hiv-preventiepil PrEP. Dat concludeert de Stichting HIV Monitoring, die benadrukt dat de pil nog niet voor iedereen op tijd beschikbaar was.
Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen
Elf nieuwe dure intramurale geneesmiddelen komen in de eerste helft van 2023 in aanmerking voor de sluisprocedure, die de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperkt. Dat schrijft Zorginstituut Nederland (ZIN) in een brief aan de Tweede Kamer.
NHG: pepermuntolie in te zetten bij prikkelbaredarmsyndroom
Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zouden pepermuntolie kunnen gebruiken, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap aan in de herziene standaard. Gebruik van andere spasmolytica, zoals mebeverine en scopolaminebutyl, wordt ontraden.
Vertrouwen in medicijnen neemt toe onder Nederlanders
Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen geneesmiddelen een 8,2, tegen een 7,9 vier jaar geleden. Krijgen vaccins in het algemeen een 7,8, het vertrouwen in coronavaccins blijft met een 6,8 iets achter. De waardering is onder meer te danken aan het vertrouwen dat mensen hebben in apothekers en artsen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Boetes voor overname zonder toestemming NZa
Twee zorgaanbieders krijgen een boete van respectievelijk € 125.000 en € 65.000 omdat zij een overname hebben gedaan zonder voorafgaand goedkeuring te vragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Datalek in Almeerse apotheek door fout met e-mail
Apotheek Opmaat in Almere heeft per abuis een uitnodiging voor een voorlichtingsavond over migraine gemaild in de CC, waardoor patiënten elkaars e-mailadressen konden zien. De apotheek heeft de datalek direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Voorkeur desmopressine bij bedplassen
Desmopressine heeft bij bedplassen de voorkeur boven andere medicamenteuze opties, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde standaard. Het middel is tijdelijk te gebruiken als een effect op korte termijn gewenst is.
Vier grootste zorgsectoren boekten 12% hoger resultaat
Het resultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2021 met 12% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, een toename van € 152 miljoen. In de geestelijke gezondheidszorg steeg het resultaat naar verhouding het meest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
‘Resultaten nieuw alzheimermedicijn niet indrukwekkend’
Niet indrukwekkend, en zeker niet het begin van het einde van de ziekte van Alzheimer, zoals sommige onderzoekers suggereren. Dat is het oordeel van neuroloog Edo Richard van het Radboudumc over de deze week gepresenteerde onderzoeksresultaten van het nieuwe alzheimermedicijn lecanemab.
Visusstoornissen bij kinderen door crizotinib
Bij gebruik van de tyrosinekinaseremmer crizotinib (Xalkori) is alertheid gewenst op het optreden van visusstoornissen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) adviseren zorgverleners extra veiligheidsmaatregelen te treffen bij het behandelen van kinderen.
Plaatselijk triamcinolonacetonide-injectie bij verdikt litteken
Een verdikt litteken is te behandelen door plaatselijk triamcinolonacetonide-injecties toe te dienen. Dit staat in de nieuwe multidisciplinaire richtlijn (MDR) Keloïd en littekenhypertrofie.
Eerste Kamer akkoord met ‘abortuspil’ door huisarts
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel dat huisartsen de bevoegdheid geeft de ‘abortuspil’ voor te schrijven die afbreking van zwangerschappen tot negen weken mogelijk maakt. Voorheen was dit voorbehouden aan artsen van abortusklinieken en ziekenhuizen.
Kuipers: kosten terhandstelling blijven in eigen risico
Het is niet wenselijk de kosten voor de terhandstelling uit te zonderen van het eigen risico, ook niet voor herhaalde terhandstellingen bij dezelfde patiënt. Deze uitzondering zal voor de meeste verzekerden geen financieel voordeel opleveren. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld.
T-cellen effectief als levend medicijn bij melanoom
Eigen afweercellen van patiënten, die in het lab zijn vermenigvuldigd, kunnen effectief zijn bij melanoom: bij de helft van de patiënten slonken of verdwenen de uitzaaiingen. Dat blijkt uit de Nederlandse TIL-studie, wereldwijd de eerste vergelijkende fase III-studie naar T-celtherapie bij melanoom.
Nederland krijgt uniforme pictogrammen
Nederland krijgt een nieuwe, uniforme pictogrammenset waarmee op een herkenbare en begrijpelijke manier het medicatiegebruik wordt uitgelegd aan patiënten. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers afgesproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en partijen die betrokken zijn bij het verstrekken van geneesmiddelinformatie, zoals apothekers en de farmaceutische industrie.
Wratten door gebruik van azathioprine
Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of kan dit verergeren. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics
Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
Brakend kind: overweeg ondansetron bij ORS
Een eenmalige dosis ondansetron is te overwegen bij kinderen met dehydratie of een verhoogd risico hierop en gastro-enteritis. Dit is de nieuwe aanbeveling in de gedeeltelijk herziene NHG-Behandelrichtlijn Misselijkheid en braken.
Eerste gentherapie voor hemofilie B
De eerste gentherapie voor de behandeling van hemofilie B komt beschikbaar. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor therapie met etranacogen dezaparvovec (Hemgenix).
Hevige buikpijn door gebruik codeïne
Codeïne kan als bijwerking hevige koliekpijn of pijn in de bovenbuik of maagstreek geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’
Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.
Eindejaarsnummer misdruk
Door een fout van de drukkerij is onze laatste editie van 2022, PW 51/52, die vandaag of morgen bij u op de mat valt, een misdruk. Het nummer wordt nu opnieuw gedrukt, en zal uiterlijk in de eerste week van januari bij u worden bezorgd. De juiste versie van PW 51/52 is vanaf vrijdag al wel online te lezen. Excuses voor het ongemak. Hoofdredacteur PW
NHG: medicatie beperkt effectief bij plasproblemen
Medicatie heeft een beperkte plaats bij de behandeling van plasproblemen bij mannen, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de nieuwe standaard Mictieklachten bij mannen. Het advies is terughoudend te zijn met medicatie en het alleen te overwegen bij hinderlijke klachten als niet-medicamenteuze behandelingen onvoldoende helpen.
Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim
Gebruik van Enstilar-schuim op de hoofdhuid kan ernstig plakkerig haar geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’
VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.
Kosten extramurale medicijnen stijgen met 6%
De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.
Rechter: ivermectine niet in richtlijn COVID-19
Het is de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) niet gelukt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) via de rechter te dwingen ivermectine te laten voorschrijven bij de vroegtijdige behandeling van COVID-19. Eerder wees de rechtbank de vordering in kort geding af, en nu heeft de vereniging ook bij het hof bakzeil gehaald.
Back to top