Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood

PW45 - 27-10-2022
Mensen die naast de pijnstiller oxycodon het antidepressivum paroxetine gebruiken, krijgen met veel grotere ademhalingsproblemen te maken dan degenen die alleen oxycodon gebruiken. De verminderde ademhaling kan zo groot zijn dat deze onbehandeld tot de dood leidt. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).
Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood

Ademnood is naast misselijkheid en obstipatie een bekende bijwerking van oxycodon. Dat de ademhaling sterk vermindert als tegelijkertijd paroxetine wordt gebruikt, is nu voor het eerst vastgesteld in de studie van het LUMC en de FDA, gepubliceerd in medisch tijdschrift JAMA.

"De ademhaling neemt af, waardoor het CO2-gehalte in het bloed stijgt. Uiteindelijk kan de ademhaling helemaal stoppen en komt de persoon te overlijden”, aldus de Leidse hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan. Volgens hem wordt paroxetine in Nederland niet zo veel voorgeschreven, maar wel andere gelijksoortige antidepressiva. “We starten binnenkort daarom een studie naar de combinatie van oxycodon met deze middelen.” In de Verenigde Staten wordt oxycodon wel op grote schaal voorgeschreven in combinatie met paroxetine.  

Gevolgen hart

In hun studie hebben de onderzoekers van LUMC en FDA 25 gezonde vrijwilligers oxycodon en paroxetine gegeven in een gecontroleerde omgeving. De focus lag met name op de ademhaling. Maar de genoemde medicatiecombinatie heeft volgens Dahan ook effect op andere processen in het lichaam. “Daarom hebben we ook gekeken naar de werking van het hart, en specifiek de bloedverdeling in het lichaam. Verandert dit na inname van beide middelen? En is dit schadelijk?” De antwoorden op deze vragen worden binnenkort verwacht. Verder klinisch onderzoek moet uitwijzen wat de effecten zijn van langdurig gebruik van oxycodon en paroxetine samen.  

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: oxycodon, ademnood, paroxetine
Back to top