Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Marktplaats en IGJ samen tegen illegale medicijnen

PW47 - 14-11-2022
Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terugdringen en de bewustwording bij kopers en verkopers vergroten. Dat hebben de toezichthouder en het online handelsplatform vandaag bekendgemaakt.
Marktplaats en IGJ samen tegen illegale medicijnen

De IGJ krijgt door deze samenwerking de mogelijkheid sneller en efficiënter meldingen te kunnen doen van producten en geneesmiddelen aangeboden op Marktplaats die niet voldoen aan wet- en regelgeving. Met maandelijks ruim 8 miljoen unieke bezoekers en zo’n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats het grootste online handelsplatform in Nederland.

Als de inspectie een illegaal aanbod opmerkt en meldt, wordt de advertentie verwijderd en krijgt de aanbieder het bericht van Marktplaats dat de advertentie op advies van de IGJ is verwijderd. Ook krijgt de aanbieder de mededeling dat dit niet mag volgens de Geneesmiddelenwet. Bij vragen kunnen aanbieders contact opnemen met de inspectie.

Inspecteurs

De IGJ verwacht dat inspecteurs nu een grote troef in handen hebben om de handel in illegale geneesmiddelen verder terug te dringen. Volgens de inspectie komt het regelmatig voor dat patiënten met klachten naar de huisarts gaan door het gebruik van illegale geneesmiddelen, die ze via internet gekocht hebben. De inspectie roept apothekers en huisartsen op hierop alert te zijn.

Document acties

gearchiveerd onder: Marktplaats, illegaal, IGJ
Back to top