Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schade aan tanden en kiezen door inhalatiemedicatie

PW33en34 - 09-08-2022
Inhalatiemedicatie kan schade veroorzaken aan tanden en kiezen. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Schade aan tanden en kiezen door inhalatiemedicatie

Lareb ontvangt regelmatig meldingen van gaatjes, slijtage en verkleuring van de tanden en van ontstekingen in de mond bij gebruik van inhalatiemedicatie. Luchtwegverwijders zoals salbutamol en formoterol en ontstekingsremmers zoals fluticason en beclometason kunnen, volgens Lareb, de speekselaanmaak verminderen en de omgeving in de mond zuurder maken. Ontstekingsremmende inhalatiemedicatie kan ook de balans tussen schimmels en bacteriën in de mond verstoren, waardoor sneller (schimmel)infecties ontstaan.

Inhalatie-instructie

Volgens het bijwerkingencentrum neemt het risico op deze bijwerkingen mogelijk af door inhalatoren op de juiste manier te gebruiken. Dan komt het geneesmiddel op de juiste plek terecht en blijft er minder achter in de mond. Ook is het belangrijk na inhalatie de mond te spoelen met water, dat helpt poederdeeltjes weg te laten stromen en de zuurbalans in de mond te herstellen.

Document acties

Back to top