Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing

PW37 - 08-09-2022
Voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing – hergebruik van bestaande geneesmiddelen bij een nieuwe indicatie – heeft de Europese Commissie € 23 miljoen beschikbaar gesteld. Dat meldt de Universiteit Maastricht, dat het online platform samen met internationale partners gaat ontwikkelen in de komende zeven jaar.
Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing

In totaal zijn 28 partners uit tien landen – onder meer Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten – betrokken bij het platform Precision drug REPurpOsing For Europe (REPO4EU). 

Het uiteindelijke doel van het online platform is drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande – bij voorkeur – generieke geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit zijn ontwikkeld. “We gaan onze krachten bundelen en kennis uitwisselen over het anders inzetten van geneesmiddelen”, zegt Harald Schmidt, professor farmacologie aan de Universiteit Maastricht en coördinator van het project. “Daarbij werken we samen met onder meer farmaceutische bedrijven, patiëntenorganisaties en de overheid.”

Drug repurposing is best eenvoudig als we de onderliggende mechanismen kunnen begrijpen van een specifieke ziekte waarvoor een geneesmiddel beschikbaar is, aldus Schmidt. “Dat medicijn kunnen we dan ook hergebruiken voor een andere ziekte die deze mechanismen deelt.” Volgens Schmidt worden de meeste onderliggende ziektemechanismen niet begrepen en dus eerder symptomatisch behandeld.

Systeemgeneeskunde

Aan de basis van REPO4EU ligt het geloof in systeemgeneeskunde, waarin niet de symptomen van de ziekte, maar de onderliggende moleculaire of genetische oorzaken centraal staan. Volgens de onderzoekers is het mogelijk op basis hiervan te bekijken waar overeenkomsten liggen tussen verschillende ziektebeelden. Zodoende kan een geneesmiddel worden ingezet bij meerdere ziekten of subtypen van ziekten. Of artsen moeten samenwerken in een multidisciplinair team om bepaalde ziekten te behandelen, aldus Schmidt. “We zijn gestart met drie klinische studies naar beroerte, hartfalen en hypertensie. We onderzoeken de ziektemechanismen en kijken welke medicijnen er op de markt zijn en ontwikkelen diagnostica om deze patiënten precies te identificeren.”

De initiatiefnemers verwachten dat patiënten eerder voordelen ervaren omdat bestaande geneesmiddelen sneller worden goedgekeurd dan nieuwe geneesmiddelen. Bovendien werkt dit kostenbesparend. 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Geneesmiddelen
Back to top