Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim

PW1en2 - 27-12-2022
Gebruik van Enstilar-schuim op de hoofdhuid kan ernstig plakkerig haar geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim

De meldingen betreffen gevallen van zeer ernstig aan elkaar geplakt haar, dat na herhaaldelijk wassen vet blijft. Enstilar-schuim bevat als werkzame stoffen calcipotriol en betamethason en als hulpstoffen vloeibare en witte, zachte paraffine. Doordat paraffine slecht oplosbaar is, is het lastig de schuim uit het haar te wassen. De officiële productinformatie en patiëntenbijsluiter waarschuwen hier niet voor, geeft het Lareb aan.

De fabrikant heeft in de bijsluiter wel gebruiks- en wasinstructies opgenomen. Deze instructies zijn in 2019 uitgebreid naar aanleiding van verschillende meldingen. Beschreven staat dat de patiënt het schuim niet direct op de hoofdhuid moet spuiten, maar met de vinger moet aanbrengen en contact met het hoofdhaar te beperken. Ook wordt geadviseerd shampoo in droog haar aan te brengen bij het wassen van het haar.

Het combinatiepreparaat Enstilar is sinds 2016 geregistreerd voor lokale behandeling van plaque psoriasis bij volwassenen.

Document acties

Back to top