Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland

PW35 - 25-08-2022
Waar veel Europese landen al beschikken over de coronapil Paxlovid omdat ze direct met Pfizer hebben onderhandeld, wacht Nederland – dat zich aansloot bij een Europese inkoopprocedure – daar nog steeds op. Volgens het ministerie van VWS, dat ontkent de vertragende factor te zijn, was de fabrikant niet bereid Paxlovid via de gebruikelijke weg op de markt te brengen. “Inkopen met meerdere landen kost tijd, daar balen wij ook van.”
Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland

Het Europees medicijnagentschap EMA heeft Paxlovid, bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstig ziekteverloop, in januari goedgekeurd. Het middel bestaat uit losse tabletten van nirmatrelvir en ritonavir: de patiënt moet gedurende vijf dagen om de twaalf uur twee tabletten nirmatrelvir en één tablet ritonavir samen innemen.

Veel landen besloten Paxlovid direct bij Pfizer te bestellen via een bilaterale procedure. Het Verenigd Koninkrijk bestelde al in januari 2,75 miljoen behandelingen, laat de fabrikant weten. “Inmiddels verstrekken ook Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk en België de coronapil. Verder hebben we geleverd aan onder meer Canada, Israël, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.”

Omdat Pfizer, volgens het ministerie van VWS, niet de gebruikelijke weg voor geneesmiddelen wilde volgen via het Zorginstituut Nederland is naast de Europese inkoopprocedure – die volgens VWS de voorkeur heeft – de bilaterale optie met de fabrikant verkend. Daar is geen vervolg aan gegeven. Pfizer zegt alle mogelijkheden voor inkoop te hebben aangeboden, met als voorkeur de snelste opties: bilateraal of centrale inkoop.

Centrale inkoop

De centrale Europese inkoop duurt langer dan verwacht, laat een woordvoerder van VWS weten, waarbij het nu nog gaat om het bereiken van een akkoord over de laatste voorwaarden, zoals leverings- en houdbaarheidsdata. “In de media werd onlangs gesuggereerd dat de prijs het probleem zou zijn, maar prijs is nooit een onderwerp van de onderhandeling geweest.” Dat VWS de vertragende factor zou zijn bij de levering van Paxlovid aan Nederland ontkent de woordvoerder met klem. “Wij balen hier ook van, maar een procedure met meerdere landen duurt nu eenmaal langer.”

Basispakket

Waarom VWS het niet zag zitten Paxlovid direct aan te kopen bij Pfizer, zoals veel andere landen hebben gedaan, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook de fabrikant geeft aan geen uitspraken te kunnen doen over de voorwaarden die het ministerie blijkbaar onacceptabel vond.

Naast de Europese inkoopprocedure laat het ministerie door het Zorginstituut Nederland onderzoeken of de coronapil kan worden opgenomen in het basispakket. Deze route via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is tijdrovend, stelt Pfizer. “Onze ervaring is dat deze onderzoeken naar de kosteneffectiviteit van een geneesmiddel een half jaar tot een jaar kunnen duren.” Volgens VWS had deze GVS-procedure veel eerder gestart kunnen worden. “Wij hebben Pfizer ook daartoe aangemoedigd. In dat geval waren we nu veel verder geweest.”

Geüpdatete vaccins

Vraag blijft of Nederland kan beschikken over Paxlovid bij een volgende golf coronabesmettingen, mogelijk al in de komende weken of maanden. Het ministerie benadrukt de coronapil snel te willen toevoegen aan het pakket voor de behandeling van kwetsbare patiënten, zoals patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. “Over de termijn kan ik geen uitspraken doen, maar ik verwacht dat het geen maanden meer gaat duren.”

Ook Pfizer kan niet aangeven hoe lang het nog gaat duren voor de eerste levering Paxlovid aan Nederland een feit is. De fabrikant hoopt in elk geval snel twee geüpdatete vaccins, voor de BA1- en de BA4- en BA5-variant van het coronavirus, beschikbaar te hebben. “We hebben deze vaccins alvast geproduceerd, dus die kunnen we direct leveren. We hopen dat het EMA half september akkoord geeft.”

 

Document acties

Back to top