Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie

PW43 - 18-10-2022
Voor het voorschrijven van medicijnen tegen corona die daar niet voor zijn geregistreerd hebben zestien artsen een boete gekregen. Ze hebben tijdens de pandemie ivermectine of hydroxychloroquine voorgeschreven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie

De hoogste boete de IGJ in deze zaken dit jaar heeft opgelegd bedraagt bijna € 13.000. Deze arts heeft deze geneesmiddelen zo’n 150 keer voorgeschreven.

De IGJ benadrukt dat off-label voorschrijven alleen is toegestaan als daarover binnen de beroepsgroep protocollen of standaarden zijn ontwikkeld. Die bestaan er niet voor het gebruik van ivermectine en hydroxychloroquine. Sterker nog: in de standaarden en protocollen staat expliciet dat er voor het off-label gebruik van deze geneesmiddelen bij COVID-19 geen plek is, aldus de inspectie.

Voor deze zestien artsen is het off-label voorschrijven daarom niet toegestaan.

Document acties

gearchiveerd onder: hydroxychloroquine, IGJ, ivermectine

Reacties

18-10-2022 14:44
P.J. Hendriks (123650) zegt:

Goede zaak, dat IGJ dit doet én naar buiten brengt.

Inmiddels is de bewijslast *tegen* ivermectine bij COVID-19 toch zo groot, dat er geen twijfel meer hoeft te zijn over de onwerkzaamheid van het middel. (En over HCQ hoeven we het al helemaal niet meer te hebben…).
Een bloemlezing uit de literatuur: er zijn 6 methodologisch uitstekend opgezette RCT’s waaruit blijkt dat ivermectine bij C19 net zo goed werkt als placebo of een zuurtje. Daarnaast 4 meta-analyses met dezelfde conclusie.
En onder de onderzoeken en publicaties die zich (aanvankelijk) positief uitlieten over ivermectine tellen we maar liefst 9 retractions en 2 ‘Expressions of Concern’.

Dan is er nog de prijsstelling. Één tablet Stromectol van 3mg kost maar liefst € 4,59, een generieke tablet € 4,58. Waar vinden we dat nog in de Nederlandse apotheek?
Uitgaande van een volwassene van 75 kg, een doseringsregime van 400 mcg/kg en een ‘kuur’ van 3 dagen (zie de TOGETHER of ACTIV-6 trials, waarin voor deze kuur notabene géén effect werd gevonden!) kom ik uit op 30 tabletten, met een slordige €12 afleververgoeding dus zo’n € 150!!

IGJ beschermt het publiek dus tegen onwerkzame middelen, tegen artsen die hun literatuur niet hebben bijgehouden én tegen een middel dat een ongekend hoge prijs heeft (àls het een effect had gehad).

Hoe zou dit bij goedgelovige mensen die hun informatie vooral van sociale media halen binnen zijn gekomen?
En…: zijn er ook apothekers veroordeeld, die hier aan mee gewerkt hebben?

Bron en referenties:

https://www.linkedin.com/posts/peter-hendriks-0069771b_ivermectin-ivermectine-activity-6949123558740508672-JKSS?utm_source=linkedin_share&utm_medium=ios_app

Back to top