Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

PW37 - 08-09-2022
Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).
Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Meer zeggenschap over de eigen werkdagen en -tijden (62%), een betere werk/privébalans (50%), verbetering van het salaris (36%), meer mogelijkheden om vakanties en vrije dagen op te nemen en vermindering van de administratieve lasten. Dat zijn de belangrijkste redenen voor zzp’ers en flexwerkers om niet (meer) in vast dienstverband te willen werken en waarom vaste medewerkers deze stap juist overwegen, concludeert de vakbond op basis van de meest recente FNV Zorgbarometer waaraan 4550 zorgprofessionals meewerkten.

Zowel medewerkers in vast dienstverband als zelfstandigen en flexwerkers geven aan dat toename van het aantal flexwerkers negatieve gevolgen heeft voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Meer uitval

Volgens de FNV is het extern inhuren van personeel broodnodig, maar inmiddels zijn de rollen in de zorg omgedraaid, blijkt uit de reacties. Bij het maken van de roosters wordt eerste rekening gehouden met de wensen van zelfstandigen en wordt vast personeel daarna pas ingedeeld. Die draaien vervolgens de zwaardere diensten en weekenddiensten met vaak vele uren achtereen, met nog meer uitval als gevolg.

Continuïteit

Een ruime meerderheid van de respondenten (88% van de professionals in vast dienstverband en 61% van de flexers) geeft aan dat de continuïteit van zorg groter is bij werknemers in vast dienstverband. Voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking is het extra belangrijk dat zij door vertrouwde gezichten verzorgd worden, aldus de FNV.

 

Document acties

gearchiveerd onder: FNV, zorgmedewerker
Back to top