Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Maximumdosering voor monacolinen in rode gistrijst

PW35 - 25-08-2022
In rode-gistrijstsupplementen moet de dagdosering monacolinen minder dan 3 mg zijn. Ook moet op de verpakking staan dat het gebruik van monacolinen niet is toegestaan tijdens een zwangerschap of in combinatie met cholesterolverlagende geneesmiddelen. Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Maximumdosering voor monacolinen in rode gistrijst

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft vanuit de wetenschappelijke literatuur aangegeven dat er onduidelijkheden zijn over de veiligheid van een dagdosering van 3 mg monacolinen of meer. Op basis van dit EFSA-advies heeft de Europese Commissie besloten dat de dagdosering monacolinen in rode-gistrijstsupplementen minder dan 3 mg moet zijn.

In rode gistrijst (rode gefermenteerde rijst) zitten monacolines, vooral monacoline K. Dat lijkt op lovastatine en geeft vergelijkbare bijwerkingen als de cholesterolverlagende statines. Bekende bijwerkingen van statines zijn spierpijn en maag- en darmklachten.

In Europa wordt rode gistrijst vooral gebruikt als voedingssupplement, voor een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Meldingen

Tot en met 2021 ontving Lareb in totaal 130 meldingen van klachten bij het gebruik van rode gistrijst, waarvan dertien meldingen in 2021. De meeste meldingen betreffen bekende bijwerkingen van lovastatine. In 2017, 2018 en 2019 informeerde Lareb de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de meldingen over rode gistrijst.

Document acties

Reacties

01-09-2022 23:13
M.L.A. Bakker (408323) zegt:

Monacoline K lijkt niet op lovastatine, het is identiek aan lovastatine.

Back to top