Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Handelsvergunnig voor nieuwe booster Vidprevtyn Beta

PW47 - 16-11-2022
Het coronavaccin VidPrevtyn Beta is geschikt als booster voor iedereen vanaf 18 jaar die eerder is gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Dat is het advies van het beoordelingscomité van het EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Handelsvergunnig voor nieuwe booster Vidprevtyn Beta

In het vaccin VidPrevtyn Beta van Sanofi Pasteur zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van de Beta-variant van het coronavaccin, die in het laboratorium zijn gemaakt. Ook zit in het vaccin een adjuvant, een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt.

Volgens het comité is er voldoende betrouwbare informatie over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zodat het een positief advies krijgt voor de handelsvergunning. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt of Vidprevtyn Beta ook in Nederland ingezet gaat worden. Hierover adviseert de Gezondheidsraad de minister, aldus het CBG.

De meeste voorkomende bijwerkingen van Vidprevtyn Beta zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, niet lekker voelen en koude rillingen.

Vergelijkende studies

Voor de beoordeling van het nieuwe vaccin heeft het EMA-comité onder andere naar twee vergelijkende studies gekeken. In een eerste studie is de effectiviteit van het vaccin als booster vergeleken met een booster met het oorspronkelijke vaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty). Daaruit blijkt dat een booster met VidPrevtyn Beta een hogere afweerreactie geeft tegen de omikron BA.1-variant dan Comirnaty.

Uit een tweede studie blijkt dat het vaccin van Sanofi Pasteur de afweer weer op peil brengt tegen verschillende virusvarianten. Dat is onderzocht bij mensen die al volledig gevaccineerd waren met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Daarom concludeert het comité dat dit vaccin net zo effectief is om de bescherming op peil te brengen als het oorspronkelijke vaccin van Pfizer.

 

Document acties

gearchiveerd onder: coronavaccin, VidPrevtyn Beta
Back to top