Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics

14-12-2022
Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren het faillissement uitgesproken van InnoGenerics, dat generieke geneesmiddelen produceerde en verpakte in tabletvorm, in opdracht van enkele bedrijven – handelsvergunninghouders – die de geneesmiddelen op de markt brengen. Het bedrijf is in 2020 ontstaan uit een initiatief om de toenmalige Apotex-fabriek van het Indiase Aurobindo over te nemen en deze productiefaciliteit in Nederland te behouden.

InnoGenerics produceerde en verpakte onder andere geneesmiddelen voor de behandeling van jicht, depressie, hart- en vaatziekten, epilepsie, verhoogd cholesterol en diabetes. Van de meeste geneesmiddelen is er voorlopig nog voldoende voorraad of zijn er alternatieven beschikbaar, schrijft Kuipers in zijn brief, maar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) sluit niet uit dat er binnen enkele maanden voor enkele medicijnen alsnog tekorten kunnen ontstaan.

Bij een nieuw tekort kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming verlenen vergelijkbare geneesmiddelen te importeren uit het buitenland. Fabrikanten, groothandelaren en apothekers hoeven bij een zogeheten ‘tekortenbesluit’ niet van tevoren toestemming te vragen aan de inspectie. Ook kunnen CBG en IGJ andere bedrijven vragen op te schalen voor die medicijnen waarvoor geschikte alternatieven zijn, maar mogelijk niet in voldoende mate.

Geen overheidssteun

In de afgelopen weken is er alles aan gedaan om InnoGenerics open te houden, benadrukt de minister, maar dus zonder resultaat. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken (EZK) hebben gesprekken gevoerd met onder andere de directie van InnoGenerics, handelsvergunninghouders en met potentiële investeerders. “Geen enkele van de betrokken partijen bleek bereid om – gezamenlijk of alleen – extra te investeren in InnoGenerics. De ministeries van VWS en EZK hebben ook begrepen dat gesprekken over een eventuele overname niet tot resultaat hebben geleid”, aldus de bewindsman, die concludeert dat er ook onvoldoende basis en rechtvaardiging is om extra steun vanuit de overheid te verlenen.

Nieuwe fabrikanten

Handelsvergunningshouders die klant waren bij InnoGenerics moeten nu op zoek naar een andere fabrikant om de geneesmiddelen te laten maken, wat het CBG vervolgens moet goedkeuren. Vervolgens moet de nieuwe fabrikant testen uitvoeren en proefproductie draaien, om te zorgen dat de medicijnen en de productie aan alle kwaliteitseisen voldoen. In de tussenliggende periode monitoren CBG en IGJ nauwlettend de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen, benadrukt Kuipers. “Op die manier kunnen dreigende tekorten tijdig gesignaleerd worden en kan gezocht worden naar oplossingen.”

Document acties

Back to top