Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw diabetesmiddel beschikbaar

26-07-2022
Voor diabetici komt een nieuw geneesmiddel beschikbaar, dat aangrijpt op twee incretinehormonen. Tirzepatide (Mounjaro) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.
Nieuw diabetesmiddel beschikbaar

Tirzepatide bindt als glucose-afhankelijk receptoragonist aan de incretinehormonen glucose-dependent insulinotropic peptide (GIP) en glucagon-like peptide-1 (GLP-1). Deze hormonen, die de dunne darm afgeeft na een maaltijd, stimuleren de afgifte van glucose-afhankelijke insuline. Bij patiënten met diabetes type 2 is dit proces verstoord; er is dan sprake van resistentie voor GIP en een lagere afgifte van GLP-1. Dit kan leiden tot insulineresistentie.

Uit klinisch onderzoek blijkt dat tirzepatide de glykemische controle verbetert. Na veertig weken behandelen daalt de gemiddelde HbA1c met ongeveer 20 mmol/mol.

Het middel is geïndiceerd bij mensen met diabetes mellitus type 2 als aanvulling op dieetmaatregelen en lichamelijke inspanning. Artsen kunnen het inzetten als monotherapie indien metformine ongeschikt is of in combinatie met andere diabetesmiddelen.

Patiënten moeten het middel een keer per week injecteren. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree, en bij de combinatie met sulfonylureumderivaten of insuline hypoglykemie.

Document acties

gearchiveerd onder: Tirzepatide, Mounjaro, diabetes
Back to top