Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

PW33en34 - 10-08-2022
Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

Het EMA adviseert myocarditis en pericarditis als nieuwe bijwerking én als waarschuwing op te nemen in de productinformatie van Nuvaxovid, het coronavaccin van fabrikant Novavax. Het EMA baseert zijn advies op een klein aantal meldingen in Europa. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe geen meldingen van myo- of pericarditis na vaccinatie met Nuvaxovid.

Door beide aandoeningen op te nemen in de productinformatie van het vaccin kunnen, volgens het CBG, zorgverleners alert zijn op klachten van mensen die een prik hebben gehad. Ook heeft het EMA de fabrikant gevraagd om extra informatie over de kans dat deze bijwerkingen optreden.

Kortademigheid

Klachten die optreden bij myocarditis of pericarditis zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. Beide ontstekingen kunnen ontstaan door een infectie of immuunziekte en komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. De klachten gaan meestal vanzelf over of zijn met medicatie goed te behandelen.

Document acties

gearchiveerd onder: pericarditis, Nuvaxovid, myocarditis
Back to top