Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM: nieuwe criteria eerste stap naar duurzame medicijnen

PW36 - 30-08-2022
Geneesmiddelen ontwikkelen die geen schadelijke effecten hebben als ze na gebruik in het milieu terechtkomen. Met dat doel heeft het RIVM, binnen een internationale samenwerking, de GREENER-criteria opgesteld. Medicijnontwikkelaars en milieuexperts moeten deze criteria voor duurzame nieuwe medicijnen samen verder uitwerken.
RIVM: nieuwe criteria eerste stap naar duurzame medicijnen

Bij het ontwikkelen van werkzame stoffen moet er meer aandacht komen voor de afbreekbaarheid in het milieu, ongewenste schadelijke effecten voor planten en dieren en het verminderen van de hoeveelheid stoffen die na gebruik via de urine in onze leefomgeving komt, meldt het RIVM.

Het opstellen van de GREENER-criteria is een belangrijke eerste stap naar de ontwikkeling van duurzame geneesmiddelen, stelt een internationaal samenwerkingsverband, dat de resultaten heeft gepubliceerd in Environmental Science & Technology Letters.

De GREENER-criteria staan voor Good practice for patients (goed werkende medicijnen voor patiënten), Reduced off-target effects, high specificity (minder neveneffecten, specifieke werkzaamheid), Exposure reduction via less emissions (minder uitstroom naar het milieu), Environmental (bio)degradability (afbreekbaarheid in het milieu), No persistent, bioaccumulative as well as toxic properties (geen stoffen die persistent, bioaccumulerend, giftig zijn), Effects reduction: avoid undesirable moieties (vermijden van effecten door ongewenste molecuulgroepen) en Risk and hazard mitigation (maatregelen om risico’s na gebruik te verminderen).

Inkoopcriteria

Volgens het RIVM is het aan de geneesmiddelfabrikanten en de milieusector om de GREENER-criteria verder uit te werken. Daarbij is het van belang dat duurzaamheid en veiligheid van werkzame stoffen worden getest bij de ontwikkeling van nieuwe werkzame stoffen. Wereldwijde inkoopcriteria met aandacht voor duurzaamheid kunnen dit proces versnellen.

Europese Commissie

Het internationale door de Europese Commissie gefinancierde onderzoek is uitgevoerd door het PREMIER-consortium, dat bestaat uit een samenwerking samen wetenschappelijke instituten en universiteiten, het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en onderzoekers bij ontwikkelaars en producenten van geneesmiddelen. Het RIVM maakt deel uit van deze samenwerking. De bijdrage van het RIVM is gefinancierd door de Europese Commissie.

 

Document acties

gearchiveerd onder: RIVM, GREENER-criteria
Back to top