Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw middel tegen RS-virus

19-09-2022
Het nieuwe monoklonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) kan baby’s en jonge kinderen beschermen tegen het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft daarom een positief advies afgegeven voor een handelsvergunning.
Nieuw middel tegen RS-virus

Nirsevimab verlaagt het risico op een longontsteking en andere lagere luchtweginfecties door het RS-virus die medische behandeling vragen, blijkt uit onderzoek. Dit effect is gevonden bij toediening aan voldragen en te vroeg geboren jonge kinderen na het doormaken van hun eerste seizoen van het RS-virus. Het middel is ook onderzocht bij jonge kinderen met een chronische longziekte of aangeboren hartafwijking en bij prematuren geboren voor een zwangerschapsduur van 35 weken die een hoger risico lopen op een ernstig beloop van het virus.

Het RS-virus is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Het komt met name voor in het eerste levensjaar van een kind en kan in ernstige gevallen een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg hebben. In Europa gaat het virus meestal rond in de winter.

Nirsevimab voorkomt dat het RS-virus de cel kan binnendringen, doordat het bindt aan het fusie-eiwit van het virus. De werking houdt enkele maanden aan, waardoor met een enkele toediening een kind gedurende de hele winter beschermd kan zijn. Hiervoor moet de baby nirsevimab krijgen voor het aanbreken van de winter. Kinderen geboren tijdens de winter moeten dit middel zo snel mogelijk na de geboorte krijgen.   

Document acties

Back to top