Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Anticonceptiepil met nomegestrol: risico meningeoom minimaliseren

06-09-2022
Artsen moeten gebruikers van de anticonceptiepil met nomegestrol regelmatig monitoren op symptomen van een meningeoom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt met deze nieuwe aanbeveling om het risico op een meningeoom te minimaliseren.
Anticonceptiepil met nomegestrol: risico meningeoom minimaliseren

Vrouwen die een meningeoom hebben of in het verleden hebben gehad mochten nomegestrol-bevattende anticonceptiva al niet gebruiken. Aanleiding voor de nieuwe veiligheidsmaatregel is een onderzoek van de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap, de PRAC, waarin gekeken is naar post marketing-data en twee recente epidemiologische studies. De commissie concludeerde hieruit dat het risico op meningeomen toeneemt bij een hoge dosering en langdurig gebruik en dat daarom extra maatregelen nodig zijn.

Een meningeoom is een tumor in het hersenvlies van de hersenen en ruggenmerg. Deze is meestal goedaardig, maar in zeldzame gevallen kunnen door de locatie van de tumor ernstige problemen ontstaan. Symptomen van een meningeoom zijn wazig zien, dubbelzien, gehoorverlies, oorsuizen, reukverlies, geheugenverlies, epileptische aanvallen en spierzwakte in armen en benen.

Nomegestrol is in Nederland in combinatie met estradiol beschikbaar als de anticonceptiepil Zoely. Deze vierde-generatiepil bestaat uit een strip met 24 tabletten met estradiol en nomegestrol en vier placebotabletten.

Document acties

gearchiveerd onder: meningeoom, nomegestrol
Back to top