Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

PW38 - 14-09-2022
22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

Multivitaminen spelen een grote rol in het leven van patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan. Door de veranderingen in het maag-darmkanaal vermindert de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen na een maagverkleining. Hierdoor kan zelfs bij een gezond eetpatroon een tekort aan vitaminen en mineralen in het lichaam ontstaan, met alle gevolgen van dien, stelt klinisch diëtist en physician assistant Smelt, die wilde weten waarom sommige patiënten geen multivitaminen slikken.

Uit een enquête onder 4600 patiënten in vier ziekenhuizen blijkt dat patiënten de multivitaminen niet nemen vanwege; maag- en darmklachten, de kosten, de vieze smaak en geur en een tekort aan informatie en kennis. Daarnaast is 30% van de patiënten ontevreden over de gesprekken met zorgverleners, die in de polikamer aan de patiënt uitleggen dat multivitaminen belangrijk zijn.

Samen beslissen

Om de communicatie te verbeteren met deze patiëntengroep is Smelt in het Catherina Ziekenhuis gestart met het ontwikkelen van module ‘samen-beslissen’, die is gericht op het gebruik van multivitaminen. Ook komt er een checklist voor zorgverleners, voor het eenvoudig toepassen van de module tijdens een gesprek.

Vergoeding multivitaminen

Verder stelt Smelt dat er een erkenning moet komen voor vergoeding van gespecialiseerde en bewezen multivitaminensupplementen, vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland.

Uit het promotieonderzoek blijkt verder dat een multidisciplinaire aanpak van obesitas belangrijk is om gewichtsverlies tot stand te brengenen op peil te houden.

Document acties

gearchiveerd onder: vitaminen, maagverkleining
Back to top