Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Forse boetes voor illegale handel dertien apotheken

PW29en30 - 14-07-2022
Dertien apotheken hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) boetes van maximaal € 30.000 gekregen voor de illegale handel in geneesmiddelen. De middelen hadden een totale omzetwaarde van € 8,5 miljoen en werden voornamelijk in Duitsland weer op de markt gebracht.
Forse boetes voor illegale handel dertien apotheken

De illegale handel vond voornamelijk plaats in de periode 2017-2019 en betrof 43 verschillende, vooral dure geneesmiddelen. De dertien apotheken kochten de middelen in bij Nederlandse farmaceutische groothandels en verkochten ze vervolgens door aan één andere groothandel. Deze groothandel verkocht de geneesmiddelen weer aan een andere groothandel en van daaruit gingen ze naar Duitsland.

Volgens de IGJ ging het hoofdzakelijk om geneesmiddelen die in Nederland beperkt beschikbaar zijn en in Duitsland veel duurder zijn. “Apotheken en groothandel maakten met deze illegale doorverkoop grote winsten.”

Door deze handelwijze kunnen in Nederland tekorten ontstaan, stelt de IGJ, omdat veel middelen door fabrikanten hier maar beperkt worden aangeboden. “Bovendien worden geneesmiddelen die buiten het reguliere distributiekanaal worden verhandeld, beschouwd als een risico voor de patiënt; de kwaliteit en veiligheid van deze geneesmiddelen kan niet meer worden gegarandeerd”, aldus de inspectie.

Het exporteren van geneesmiddelen die bedoeld zijn voor patiënten in Nederland is strijdig met de wet, tenzij een bedrijf beschikt over een zogeheten groothandelsvergunning. Daarbij geldt dat de export van geneesmiddelen volledig gescheiden dient te zijn van de apothekersactiviteiten.

De KNMP noemt de handelwijze van de dertien apotheken onacceptabel en schaart zich achter het besluit van de IGJ om boetes op te leggen. “Naast  deze boete hangt de betrokken apothekers ook een schorsing vanuit de KNMP boven het hoofd als blijkt dat zij lid zijn van onze vereniging”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins. ”Veilige en eerlijke distributie staat bij ons voorop.”

De IGJ heeft inmiddels meer meldingen ontvangen over apotheken die zich mogelijk ook met deze vorm van illegale handel bezighouden en is een vervolgonderzoek gestart.

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: boete, IGJ, handel, illegaal
Back to top