Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: geen dantroleennatrium voor patiënt met tarwe-allergie

PW46 - 07-11-2022
In de dantroleennatrium-capsule 25 mg (Dantrium) is de hulpstof maiszetmeel vervangen door tarwezetmeel, waardoor patiënten met een tarwe-allergie het medicijn niet meer kunnen gebruiken. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners om patiënten die starten én patiënten die het al gebruiken te controleren op overgevoeligheid voor tarwe.
CBG: geen dantroleennatrium voor patiënt met tarwe-allergie

Zorgverleners kunnen een alternatief middel overwegen voor patiënten met een tarwe-allergie, zodra de oude Dantrium-capsules zonder tarwe niet meer beschikbaar zijn, aldus het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Mogelijk alternatieven zijn: orale baclofen, tizanidine of tolperison.

De aangepaste dantroleennatrium-capsules, een geneesmiddel voor spasticiteit van de skeletspieren, zijn vanaf half november 2022 in Nederland beschikbaar. Op de verpakking van deze aangepaste versie staat aangegeven dat er tarwe in zit.

Het bedrijf Norgine heeft, in overleg met het CBG en de inspectie, over de nieuwe samenstelling van Dantrium een Direct Healthcare Professional Communiation (DHPC) gestuurd naar openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers, neurologen en kinderneurologen.

Ernstige spasticiteit

Dantrium is een geneesmiddel voor patiënten met ernstige, chronische spasticiteit van de skeletspieren, veroorzaakt door bijvoorbeeld een beroerte, ruggenmergletsel, cerebrale parese en multiple sclerose.

De Dantrium-capsules worden voorgeschreven aan volwassenen en kinderen ouder dan 5 jaar die 25 kg of meer wegen. Dantrium is het enige via de mond toegediende geneesmiddel met dantroleen dat in Nederland is geregistreerd.

Document acties

Back to top