Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Jichtmedicijn Desuric voorlopig niet leverbaar

PW46 - 10-11-2022
Door een tekort aan de grondstof is het geneesmiddel benzbromaron (Desuric) 100 mg-tabletten tegen jicht in ieder geval tot halverwege 2024 niet leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Jichtmedicijn Desuric voorlopig niet leverbaar

Artsen kunnen benzbromaron voorschrijven als het eerste-keusmedicijn allopurinol onvoldoende resultaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft. Het geneesmiddel wordt ook gebruikt wanneer er een reden is om allopurinol niet te gebruiken.

Volgens het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is importeren van benzbromaron uit andere EU-landen en landen buiten de EU niet mogelijk. De fabrikant van Desuric is op zoek naar een nieuwe leverancier van de grondstof, om de productie van het medicijn te kunnen hervatten.

Probenecide

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) adviseert probenecide te overwegen als therapeutisch alternatief in de behandeling van jicht. Dit geneesmiddel is opgenomen in de richtlijn Jicht van de NVR.

Probenecide (tabletten van 500 mg) is niet geregistreerd in Nederland. Alleen in gevallen van medische noodzaak kan probenecide via een artsenverklaring in Nederland worden geïmporteerd. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring gaat via de website van IGJ.

Document acties

gearchiveerd onder: Desuric, Jicht
Back to top