Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Let op bij biotine of Sint-Janskruid en levothyroxine

PW47 - 16-11-2022
Patiënten en zorgverleners moeten alert zijn op de effecten van biotine en Sint-Janskruid in combinatie met het schildkliermedicijn levothyroxine. Biotine kan de testresultaten van schildklierfunctietesten beïnvloeden en levothyroxine heeft een wisselwerking met Sint-Janskruid. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Let op bij biotine of Sint-Janskruid en levothyroxine

Door onjuiste testresultaten kan een patiënt een verkeerde dosis van levothyroxine krijgen voorgeschreven. Daarnaast heeft levothyroxine een wisselwerking met Sint-Janskruid, waardoor mogelijk een hogere dosis van levothyroxine nodig is.

Biotine, ook wel bekend als vitamine H, vitamine B7 of B8, kan schildklierfunctietesten beïnvloeden, waardoor ze minder betrouwbaar worden. Deze vitamine kan ook in multivitamines of supplementen voor haar, huid en nagels zitten. Meestal staat het dan vermeld op de verpakking, aldus het CBG.

Levothyroxine is een schildklierhormoon dat wordt voorgeschreven bij een te traag werkende schildklier, en als toevoeging op de geneesmiddelen voor een te snelwerkende schildklier. De dosering van levothyroxine wordt bepaald met een schildklierfunctietest.

Alternatieve test

Het CBG adviseert patiënten die levothyroxine gebruiken hun arts vóór een meting van de schildklierwaarde te informeren als zij producten gebruiken met biotine of Sint-Janskruid – ook als zij dat kortgeleden hebben gebruikt.

Zorgverleners krijgen van de medicijnautoriteit het advies patiënten te vragen naar het gebruik van biotine voordat zij een schildklierfunctietest doen. Gebruikt een patiënt een middel met biotine, dan is het raadzaam een alternatieve test te doen die niet gevoelig is voor biotine.

Op basis van deze informatie zal de productinformatie van levothyroxine worden aangepast.

Document acties

Back to top