Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wratten door gebruik van azathioprine

12-12-2022
Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of kan dit verergeren. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Wratten door gebruik van azathioprine

Azathioprine is een geneesmiddel voor de behandeling van onder meer chronische darmontstekingen, reumatische ontstekingsziekten en de spierziekte myasthenia gravis. Het wordt ook gebruikt om afweerreacties van het lichaam te onderdrukken na transplantaties.

Gebruikers van azathioprine hebben een grotere kans op infecties met bacteriën, virussen en schimmels, en daardoor ook op infecties met het humaan papillomavirus, veroorzaker van wratten.

Volgens Lareb staat dit niet zo duidelijk vermeld in de bijsluiter van azathioprine. Hierin staan alleen verschillende klachten die passen bij een longontsteking of urineweginfectie.

Wratten komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Bij patiënten met een verminderde afweer komt wrattengroei vaker voor. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als patiënten er veel last van hebben, aldus Lareb.

Document acties

Back to top