Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

PW45 - 03-11-2022
Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.
Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

De PRAC vindt dat een waarschuwing moet worden toegevoegd aan de productinformatie over ustekinumab over het gebruik van levende vaccins bij zuigelingen van wie de moeder het medicijn heeft gebruikt tijdens de zwangerschap. Het advies is gebaseerd op verschillende onderzoeken en een beoordeling door de vergunninghouder. 

Het middel kan de placenta passeren en is aangetoond in het serum van baby’s die er in utero aan zijn blootgesteld. Mogelijk is het risico op een infectie verhoogd bij zuigelingen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld. In de huidige productinformatie worden vrouwen al geadviseerd niet zwanger te raken zowel tijdens als tot ten minste vijftien weken na de laatste behandeling met het medicijn.

Ustekinumab is een interleukineremmer, die de biologische activiteit neutraliseert van IL-12 en IL-23 bij de activering van afweercellen. Het is geïndiceerd bij de behandeling van plaque psoriasis, artritis psoriatica, matig tot ernstige, actieve ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. 

Document acties

gearchiveerd onder: vaccins, ustekinumab
Back to top