Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuisapotheken mogen immunoglobulinen uitwisselen

PW40en41 - 30-09-2022
Omdat geneesmiddelen met bepaalde immunoglobulinen minder beschikbaar zijn door productieproblemen in de hele Europese Unie mogen ziekenhuisapotheken tijdelijk hun voorraad onderling uitwisselen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ziekenhuisapotheken mogen immunoglobulinen uitwisselen

Zolang het uitwisselen nodig is voor de behandeling van patiënten zal de IGJ niet handhavend optreden. Dit geldt tot en met uiterlijk 30 november 2022.

Sommige ziekenhuizen hebben op dit moment al minder voorraad van immunoglobulinen. Tegelijkertijd hebben andere ziekenhuizen nog wel voldoende voorraad, aldus de inspectie, die op haar website een lijst heeft gepubliceerd met de geneesmiddelen die mogen worden uitgewisseld.

Volgens de IGJ kan een ziekenhuisapotheker of groothandelaar wel een aanvraag voor levering op artsenverklaring indienen, als dit noodzakelijk is voor de behandeling van een individuele patiënt. Op de website van de inspectie staan de voorwaarden die worden gesteld aan het uitwisselen van immunoglobulinen.

Ongeregistreerde geneesmiddelen die via de levering op artsenverklaring uit het buitenland worden betrokken, zijn patiëntgebonden en komen niet in aanmerking voor onderling uitwisselen.

Geneesmiddelenwet

Ziekenhuisapotheken mogen geneesmiddelen in principe alleen afleveren aan patiënten, zo staat het in de Geneesmiddelenwet. Soms is het belangrijk dat (ziekenhuis)apotheken medicijnen onderling kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld bij een tekort van bepaalde onmisbare medicijnen. Zo kunnen apothekers die nog voldoende voorraad hebben, verpakkingen van het geneesmiddel leveren aan collega’s die weinig of geen voorraad hebben. Deze toestemming is tijdelijk, aldus de IGJ.

Document acties

gearchiveerd onder: immunoglobulinen, uitwisselen
Back to top