Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nederland krijgt uniforme pictogrammen

PW51en52 - 12-12-2022
Nederland krijgt een nieuwe, uniforme pictogrammenset waarmee op een herkenbare en begrijpelijke manier het medicatiegebruik wordt uitgelegd aan patiënten. Dat heeft VWS-minister Ernst Kuipers afgesproken met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en partijen die betrokken zijn bij het verstrekken van geneesmiddelinformatie, zoals apothekers en de farmaceutische industrie.
Nederland krijgt uniforme pictogrammen

Uniforme pictogrammen moeten zorgen voor meer begrip en veiliger gebruik van geneesmiddelen, aangezien er op dit moment verschillende pictogrammensets worden gebruikt. Gebruikers van geneesmiddelen moeten hierdoor de betekenis van de pictogrammen steeds opnieuw leren, aldus de minister.

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten de informatie over hun geneesmiddelen, zoals de bijsluiter, niet goed lezen of niet goed begrijpen. Belangrijke informatie kan naast tekst ook op andere manieren duidelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van pictogrammen.

Volgens Kuipers is Nederland binnen Europa het eerste land met een initiatief voor het ontwikkelen van een uniforme pictogrammenset. Nederland zal het belang hiervan ook in gesprekken in Europa onder de aandacht brengen.

Document acties

gearchiveerd onder: pictogrammen
Back to top