Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Onduidelijk of kankermedicijn Carvykti hoge prijs waard is’

03-11-2022
Ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) kan het leven verlengen van patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, maar de aangeleverde financiële analyse van de fabrikant is van onvoldoende kwaliteit. Het Zorginstituut Nederland kan daarom niet beoordelen of Carvykti de hoge prijs waard is en adviseert het medicijn niet te vergoeden uit het basispakket.
‘Onduidelijk of kankermedicijn Carvykti hoge prijs waard is’

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) betreurt dat het een negatief advies moet uitbrengen en roept de fabrikant van Carvykti op alsnog betrouwbare gegevens aan te leveren.

Ciltacabtagene autoleucel is een effectieve behandeling voor volwassen patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, ook wel bekend is als de ziekte van Kahler. Het gaat om patiënten bij wie drie eerdere behandelingen de ziekte niet (voldoende) hebben afgeremd. Door een behandeling met dit geneesmiddel leven deze patiënten langer dan met een andere behandeling.

ZIN schat in dat in Nederland 140 patiënten per jaar voor behandeling met ciltacabtagene autoleucel in aanmerking komen. Per patiënt vraagt de fabrikant een prijs van € 420.000. Bij vergoeding van het geneesmiddel uit het basispakket zouden de totale kosten oplopen tot meer dan € 37 miljoen per jaar.

Beoordeling

Het zorginstituut kan niet beoordelen of Carvykti de hoge prijs waard is omdat de financiële analyse van de fabrikant onvoldoende inzicht geeft of de prijs in verhouding is tot wat dit medicijn oplevert voor de patiënt. Betrouwbare gegevens zijn noodzakelijk om te berekenen wat een redelijke prijs zou zijn en te kunnen adviseren of eventueel prijsonderhandelingen met de fabrikant nodig zijn, aldus ZIN.

Document acties

Back to top