Nieuws
‘Zorgverzekeraars nemen aanvullende maatregelen tegen tekorten’
Het volume aan geneesmiddeltekorten is tussen 2021 en 2023 verdubbeld en ook preferente medicijnen laten tekorten zien. Om problemen te voorkomen willen zorgverzekeraars bij een dreigend tekort het preferentiebeleid eerder loslaten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland, dat Gupta Strategists onderzoek heeft laten doen naar medicijntekorten.
Finasteride en dutasteride onderzocht vanwege zelfmoordgedachten
De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC start met een onderzoek naar het risico op zelfmoordgedachten en zelfmoordgedrag bij gebruik van de 5-α-reductaseremmers finasteride en dutasteride.
‘Overweeg cinnarizine bij Menière aanval’
Artsen kunnen cinnarizine overwegen als symptoombestrijding tijdens Menière aanvallen. Dat staat in de nieuwe richtlijn Diagnostiek en behandeling Ménière van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-en-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
NSAID’s kortdurend tijdens zwangerschap te overwegen
NSAID’s zijn voor postoperatieve pijnstilling bij zwangere vrouwen in bepaalde gevallen te overwegen als alternatief voor paracetamol. Dit staat in de nieuwe richtlijn Niet-obstetrische perioperatieve zorg bij zwangeren van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA).
Overweeg loperamide bij diarree in palliatieve fase
Loperamide is te overwegen bij patiënten met chronische diarree in de palliatieve fase. Dit staat in de herziene Richtlijn Diarree in de palliatieve fase van Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).
Medicijn voor sikkelcelziekte Oxbryta uit voorzorg van de markt
De handelsvergunning voor het geneesmiddel voor hemolytische anemie bij sikkelcelziekte voxelotor (Oxbryta) moet uit voorzorg worden opgeschort vanwege zorgen over de veiligheid. Fabrikant Pfizer heeft besloten het medicijn in te trekken en terug te roepen uit alle landen waar het beschikbaar is. Dat meldt het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
Prominente plek voor SGLT-2-remmers in herziene NHG-Standaard Hartfalen
Start bij alle nieuwe patiënten bij wie de diagnose hartfalen wordt gesteld met een SGLT-2-remmer. Dat advies staat in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Hartfalen.
Risico meningeoom bij hoge dosis medroxyprogesteron
Bij mensen die gedurende meerdere jaren hoge doses medroxyprogesteron gebruiken is een verhoogd risico op meningeoom gezien. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft daarom maatregelen aanbevolen om het risico op dit type hersentumor te minimaliseren.
Cytisinicline krijgt beperkte plaats bij stoppen met roken
Huisartsen kunnen bij mensen die willen stoppen met roken cytisinicline inzetten. Dit staat in de herziene Behandelrichtlijn Stoppen met roken van huisartsenorganisatie NHG.
Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin
Na toediening van het rotavirusvaccin kunnen bij baby’s buikgriepachtige klachten zoals diarree en overgeven optreden. Deze klachten zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.
‘Resistentie bij schimmelziekten dreigt te escaleren’
Onmiddellijke actie is nodig om te voorkomen dat een verdere escalatie van antimicrobiële resistentie bij schimmelziekten optreedt. Die waarschuwing uit een groep Engelse en Nederlandse wetenschappers in een artikel in The Lancet. Het debat focust volgens hen te eenzijdig op bacteriën en negeert ten onrechte schimmels.
EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden aangepast. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het risico op deze bijwerking opnieuw te hebben beoordeeld.
'Start behandeling angststoornis zonder medicatie'
Het heeft de voorkeur de behandeling van mensen met een angststoornis te starten zonder medicatie. Dit geldt ook voor de behandeling van dwangstoornissen. Dit staat in de herziene richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Ozempic steeds meer voorgeschreven door huisartsen
Het aantal patiënten dat een of meerdere keren semaglutide (Ozempic) van de huisarts kreeg voorgeschreven voor diabetes steeg tussen 2019 en 2023 van 0,8 naar 6,3 per 1000 personen. Het aandeel patiënten dat dit medicijn off-label kreeg groeide van 0% in 2019 naar 1,4% in 2023. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Biologicals en JAK-remmers inzetbaar bij constitutioneel eczeem
Biologicals en JAK-remmers zijn in te zetten bij constitutioneel eczeem (CE) dat ondanks gebruik van verschillende middelen niet onder controle is. Dit adviseert de herziene richtlijn Constitutioneel eczeem van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).
Generieken geschorst door twijfels over bio-equivalentiestudies
Door tekortkomingen bij bio-equivalentiestudies zijn de handelsvergunningen van enkele tientallen generieke geneesmiddelen geschorst. De geschorste medicijnen zijn veilig en er zijn vervangende middelen beschikbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
ZN-formulieren vervallen voor SGLT-2- en DDP-4-remmers
Zorgverzekeraars laten per 1 september 2024 de ZN-formulieren vervallen voor de SGLT-2-remmers canagliflozine, dapagliflozine, empagliflozine en ertugliflozine én voor de DDP-4-remmers linagliptine, saxagliptine, sitagliptine en vildagliptine. Het geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 september 2024 komen ophalen in de apotheek.
IGJ en Marktplaats samen door met bestrijden illegale medicijnen
Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben in de eerste helft van 2024 per maand gemiddeld 85 advertenties voor illegale (receptplichtige) geneesmiddelen verwijderd. Een toename van ruim 40% ten opzichte van 2023. Ook waarschuwt IGJ consumenten: ga naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker.
Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten
Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort
Het tekort van het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederlands zijn er tekorten van alle sterktes van het middel, maar met name voor de flacons van 405 mg en 210 mg. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).