Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Permetrinecrème voorkeur bij jonge kinderen met scabiës

Kinderen jonger dan 2 maanden met scabiës moeten bij voorkeur een permetrinecrème krijgen. Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene behandelrichtlijn voor schurft.

Geneesmiddelen PW6 - 27-01-2025

CBS: bedrijfsresultaat grootste zorgsectoren gestegen met 14%

Het gezamenlijke bedrijfsresultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2023 vergeleken met een jaar eerder met 14,1% gestegen naar € 1,4 miljard. Een jaar eerder daalde het bedrijfsresultaat van deze sectoren nog met ruim 30%. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 23-01-2025

Nivel: jaarlijkse griepepidemie in Nederland lijkt begonnen

In steeds meer keel- en neusmonsters van patiënten met griepachtige verschijnselen wordt het influenzavirus gevonden. Ook neemt het aantal patiënten dat met deze klachten naar de huisarts gaat flink toe. Hiermee lijkt de jaarlijkse griepepidemie begonnen, melden experts van het Nivel, RIVM en Erasmus MC.

Algemeen PW5 - 23-01-2025

Zorginstituut vraagt fabrikanten met klem informatie over dure medicijnen

Zorginstituut Nederland kan nog niet adviseren over de vergoeding van de twee dure kankermedicijnen brexu-cel (Tecartus) en ripretinib (Qinlock) uit het basispakket omdat de fabrikanten niet duidelijk maken hoeveel langer patiënten leven met deze behandeling. Het Zorginstituut verzoekt de fabrikanten met klem de informatie alsnog aan te leveren. “Als overheid trekken we hier de grens.”

Geneesmiddelen PW5 - 20-01-2025

'Verhoogd risico op oogaandoening door semaglutide'

Het gebruik van semaglutide kan de oogziekte NAION veroorzaken, blijkt uit twee studies. Voor de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC reden om alle beschikbare data opnieuw te gaan beoordelen.

Geneesmiddelen PW5 - 20-01-2025

Voorlopig overstapcijfer Vektis: 6,7% wisselt van zorgverzekeraar

Eind vorig jaar is 6,7% van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dat blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers die door alle zorgverzekeraars zijn aangeleverd.

Algemeen PW4 - 16-01-2025

‘DoxyPEP niet voorschrijven vanwege risico’s antibioticaresistentie’

Het is niet verstandig doxyPEP voor te schrijven om soa’s te voorkomen na seks zonder condoom. Dat adviseert een landelijke werkgroep van experts, onder leiding van Soa Aids Nederland, vanwege de risico’s op antibioticaresistentie en het gebrek aan kennis over de effecten op de lange termijn.

Geneesmiddelen PW4 - 15-01-2025

CBG: fezolinetant kan ernstige leverschade veroorzaken

Het gebruik van het medicijn fezolinetant (Veoza), voor matige tot ernstige opvliegers tijdens de overgang, kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen vóór en tijdens de behandeling de functie van de lever goed in de gaten te houden en leverfunctietesten te doen.

Geneesmiddelen PW4 - 14-01-2025

Impasse duurt voort rond cao apotheekmedewerkers

Na maanden van acties en landelijke stakingen is er nog steeds geen zicht op een nieuwe cao Apotheken. Sommige openbaar apothekers wachten niet langer en verhogen alvast de lonen van hun eigen personeel. “Hiermee kan ik de rust terugbrengen in het apotheekteam.”

Algemeen PW3 - 10-01-2025

Antihistaminicum voorkeur bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid

Start bij vrouwen met hyperemesis gravidarum met een antihistaminicum of een combinatiepreparaat van een antihistaminicum en pyridoxine. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in een nieuwe richtlijn.

Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2025

‘Impact tekorten geneesmiddelen blijft onverminderd groot’

Het aantal geneesmiddelentekorten was vorig jaar lager dan een jaar eerder, 1563 tegenover 2292, maar dit is wel het op een na hoogste getal in de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers van KNMP Farmanco. Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins nemen de tekorten dramatische vormen aan en blijft de impact enorm: “We merken aan niets dat het minder erg wordt.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW1en2 - 09-01-2025

Veel meer patiënten in Nederland met MS dan eerder gedacht

In Nederland zijn aanzienlijk meer mensen met multiple sclerose (MS) dan toe nu toe werd aangenomen: in totaal 36.000 patiënten. Tot twee jaar geleden ging het om zo’n 18.000 patiënten. Dat stellen onderzoekers van Amsterdam UMC, Nivel en het Rijnstate ziekenhuis, die aangeven dat meer zorgverleners nodig zijn met expertise op het vlak van MS.

Algemeen PW3 - 07-01-2025

Pilocarpine te overwegen bij Sjögren

Bij sommige patiënten met de ziekte van Sjögren en een speekselklierdisfunctie kan een parasympathicomimeticum zoals pilocarpine worden overwogen. Dit staat in de nieuwe richtlijn Topicale en systemische behandeling van de ziekte van Sjögren.

Geneesmiddelen PW1en2 - 02-01-2025

Propranolol vermindert trillen bij patiënten met parkinson

De bètablokker propranolol vermindert zowel in rust als onder stress het trillen bij patiënten met parkinson. Op MRI-scans is te zien dat het geneesmiddel direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Dat blijkt uit onderzoek in het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW1en2 - 02-01-2025

Prominente plek GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers bij diabetes

Huisartsen kunnen bij diabetespatiënten zonder een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten eerder GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers inzetten. Dit blijkt uit de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen 19-12-2024

Nieuwe patiënten gebruiken slaapmedicatie vaak te lang

Ruim een derde van de nieuwe gebruikers van slaapmedicatie kreeg vorig jaar voor meer dan twintig dagen voorgeschreven, met name in Limburg en delen van Groningen en Friesland. Huisartsen adviseren in hun richtlijnen slaapmiddelen kortdurend te gebruiken. Dat meldt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 18-12-2024

Eerste behandeling voor zeldzame schildklierhormoonziekte goedgekeurd

Tiratricol (Emcitate), het eerste middel voor de behandeling van patiënten met een zeldzame schildklierhormoonziekte, heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

Geneesmiddelen 17-12-2024

‘We moeten zinloze handelingen in de farmacie schrappen’

Samen aan de slag om zinloze handelingen in de farmacie te deïmplementeren. Met die intentie is de Superalliantie Tegen Onzin in de Pharmacie (STOP) opgericht, een initiatief van apothekers Patricia van den Bemt, Jeroen Derijks en Bart van den Bemt. “Als collectief kunnen we een eind maken aan onzinnige zaken, zoals het vrijgeven van oncolytica en herhaalrecepten nakijken.”

Praktijkvoering PW51/52 - 16-12-2024 1 reactie

Inspectie wil maatregen tegen diefstal medicatie uit voorraadkast

In de periode 2021 tot en met 2023 zijn 95 zorgverleners ontslagen na diefstal van medicatie uit de werkvoorraad. Het gaat meestal om benzodiazepines, maar ook opioïden en tramadol worden meegenomen. Dat blijkt uit meldingen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die wil dat zorginstellingen het onderwerp bespreekbaar maken en zorgverleners die medicijnen stelen hulp bieden.

Geneesmiddelen 12-12-2024

Deelnemers GLI verliezen ook zonder medicijnen gewicht

Ook zonder het gebruik van geneesmiddelen zorgt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) ervoor dat mensen met overgewicht en obesitas afvallen. Deelnemers zonder medicijnen vielen gemiddeld iets minder af (4,4%) dan alle deelnemers (5%), inclusief de gebruikers van medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen 11-12-2024

Document acties

Back to top