Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Let op kwetsbaarheid huid door medicatie

02-01-2025
Medicijngebruik heeft bijna altijd gevolgen voor de gezondheid. Daarom moet altijd een afweging worden gemaakt. Is de kwaal dusdanig erg of levert de oplossing alleen nog maar meer problemen op?
Let op kwetsbaarheid huid door medicatie

Helaas zijn er mensen die echt niet anders kunnen en medicijnen nodig hebben om comfortabel te kunnen leven. De gevolgen daarvan lopen erg uiteen en zijn compleet afhankelijk van het soort medicijn dat wordt gebruikt. Iets waar veel mensen niet op berekend zijn is dat bepaalde medicijnen ook de huid kwetsbaarder kunnen maken. Hierdoor neemt bijvoorbeeld het risico op huidkanker toe. 

De kans op huidkanker neemt toe omdat de huid gevoeliger wordt voor uv-stralen. Wanneer men te lang of onbeschermd in de zon blijft, kan dit dus resulteren in de aanmaak van kwaadaardige cellen. Het is de taak van zowel de arts als de apotheker om patiënten op dit risico te wijzen.

De noodzaak van zelfonderzoek 

Mensen die medicijnen slikken die de huid kwetsbaarder kunnen maken, doen er goed aan om zichzelf minimaal elke drie maanden te controleren. Let op opvallende moedervlekken, plekjes die er eerst niet zaten, gekke vormen, kleuren en andere afwijkingen aan de huid. Ook het bloeden of jeuken van bestaande moedervlekken is een signaal van de huid en moet verder onderzocht worden. Twijfel over een moedervlek? Laat ‘m nakijken. Liever iets te vaak dan te weinig. Dermatologen en huidoncologen merken nog al te vaak dat mensen te laat aan de bel trekken. Hierdoor hebben zeker agressieve vormen van huidkanker extra ruimte om zich verder te verspreiden en wordt behandelen moeilijker. 

Het is eventueel ook verstandig om grotere moedervlekken vast te leggen. Maak er foto's van en herhaal dit regelmatig. Zo kun je eenvoudig zien of de kleur en vorm met de tijd anders wordt. Als dit het geval is, is verder onderzoek nodig. 

Aan artsen en apothekers de taak om de noodzaak van zelfonderzoek bij patiënten duidelijk te maken. Hoe eerder mogelijke probleemzones worden aangepakt, hoe beter. 

Adviseren over goede zonbescherming 

Bij het leveren van dergelijke medicijnen is het belangrijk dat patiënten ook extra informatie krijgen over goede zonbescherming. Dit zou eventueel een kant-en-klare voorlichtingsfolder kunnen zijn met informatie over het gebruik van zonnebrand en het uit de zon blijven op de uren dat de zon het krachtigst is. Als de kwetsbaarheid van de huid verder wordt aangehaald, kunnen mensen met een hoger risico hier namelijk extra aandacht aan besteden. Met extra zonbescherming kunnen zij het risico op huidkanker namelijk aanzienlijk verkleinen. Vaak zijn dit relatief eenvoudig preventieve maatregelen, maar ze kunnen wel al een enorm verschil maken. 

De artsen van deze kwetsbare groepen moeten niet alleen een adviserende rol innemen, maar moeten ook op de kwetsbaarheid berekend zijn. Bij enige twijfels over bepaalde plekken op de huid is het dan ook belangrijk dat er laagdrempelig wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld een specialist in melanoom en basaalcelcarcinoom. Zo kan erger voorkomen worden en kunnen twijfels direct besproken worden. Vaak kan een specialist al in één oogopslag beoordelen of de zorgen terecht zijn en hij heeft ook de middelen om de diagnose officieel vast te stellen. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter. 

Welke medicijnen kunnen van invloed zijn op de kwetsbaarheid van de huid

Maar welke medicijnen zijn van invloed op de kwetsbaarheid van de huid? 

Er zijn verschillende soorten medicijnen die de gevoeligheid voor het zonlicht kunnen versterken. Bekende voorbeelden daarvan zijn bepaalde soorten antibiotica, ontstekingsremmers en bepaalde medicijnen voor huidaandoeningen. Zo zijn er ook zalfjes voor bijvoorbeeld eczeem die de huid kwetsbaarder kunnen maken, waardoor het zonlicht onbewust meer effect heeft en de kans op huidkanker dus kan toenemen bij onbeschermd zonnen. 

Daarnaast zijn er ook andere soorten medicijnen die dit effect hebben. Een goed voorbeeld is Hydrochloorthiazide. Dit medicijn wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen. Bijvoorbeeld voor het verlagen van de bloeddruk. Ook wordt het voorgeschreven bij hartfalen. Als dit medicijn langdurig wordt gebruikt, kan dit een grotere kans op basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom veroorzaken. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Patiënten moeten van dit risico op de hoogte zijn en eventueel vaker gecontroleerd worden om sneller in te kunnen grijpen als de huid inderdaad aangetast wordt. 

Patiënten wijzen op het lezen van de bijsluiter 

Gevoeligheid voor de zon wordt altijd in de bijsluiter vermeldt. Toch zien we ook dat patiënten hier niet altijd van op de hoogte zijn, omdat ze de bijsluiter niet lezen. De apotheker is dan ook verantwoordelijk voor het wijzen op de risico's en het adviseren om de bijsluiter goed door te nemen. Eventueel kunnen de grootste risico's nog even kort worden aangekaart door de apotheker, zodat de patiënt hier zeker van op de hoogte is. 

Patiënten moeten wel beseffen dat ze bij zorgen niet zomaar met een medicijn mogen stoppen. Deze is met reden voorgeschreven. Zomaar stoppen wordt dan ook niet aanbevolen. Bij zorgen is het verstandig om contact op te nemen met de arts in kwestie. 

Document acties

Back to top