Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument’

PW24 - 06-06-2024
Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. Veel consumenten vinden het moeilijk de best passende zorgverzekering te selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument’

In 2023 had 61% van de consumenten gemiddeld € 103 per jaar kunnen besparen. Ze hadden een basisverzekering waarvoor een (bijna) gelijk, maar goedkoper alternatief bestaat, concluderen de ACM en de NZA in het onderzoek ‘Polisverschillen en consumentenkeuzes in de zorgverzekeringsmarkt’.

Verder blijkt uit het onderzoek dat consumenten soms een duurdere basisverzekering moeten afsluiten als zij een uitgebreidere aanvullende verzekering willen nemen, terwijl een goedkopere basisverzekering ook geschikt zou zijn voor die consumenten. Mensen die deze zorg nodig hebben zijn hierdoor meer geld kwijt aan hun basisverzekering dan andere mensen, een keuzebeperking voor consumenten die de solidariteit van het zorgstelsel onder druk zet, benadrukken de ACM en de NZa.

Ingewikkelde producten

Consumenten vinden zorgverzekeringen ingewikkelde producten, concluderen de onderzoekers, vooral als het gaat om de vergoeding van zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. De ACM en de NZa adviseren daarom het aantal (bijna) gelijke verzekeringspolissen per zorgverzekeraar terug te dringen.

Ook willen de twee toezichthouders verplichten dat consumenten bij elke basisverzekering toegang krijgen tot alle aanvullende verzekeringen bij dezelfde zorgverzekeraar.

Keuzehulp

Voor het onderzoek ‘Polisverschillen en consumentenkeuzes in de zorgverzekeringsmarkt’ is gebruikgemaakt van het jaarlijkse Consumentenonderzoek Verzekeringsmarkt van de ACM. Daaruit bleek dat verzekerden in het recente overstapseizoen meer aandacht hebben voor een vrije keuze tussen zorgaanbieders. Om consumenten te helpen bij hun keuze op de zorgverzekeringsmarkt heeft de ACM de informatiepagina’s op haar website ACM ConsuWijzer vernieuwd.

 

Document acties

Back to top