Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2019

Geen verhoogde antibioticaresistentie in verpleeghuizen
Het aandeel bewoners van verpleeghuizen dat drager is van antibioticaresistente bacteriën komt gemiddeld overeen met het percentage in de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat concludeert dat de verpleeghuissector er goed voor staat.
Apotheker Bart Smals naar de Tweede Kamer
Bart Smals, apotheker in ’s-Gravenzande en VVD-fractievoorzitter in Delft, neemt vanaf 3 juli tijdelijk zitting in de Tweede Kamer.
Geen febuxostat bij jicht en hart- en vaatziekten
Patiënten met jicht en ernstige hart- en vaatziekten mogen febuxostat (Adenuric) niet gebruiken. Zij lopen een hoger risico op overlijden, dan patiënten die worden behandeld met allopurinol. Dat blijkt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit een klinische studie naar de veiligheid van febuxostat.
IGJ: doorleveringen dexamfetamine onvoldoende
Apothekers die dexamfetamine zelf bereiden voor andere apothekers houden zich niet aan alle voorwaarden voor doorleveren. Dat meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek bij alle apotheken die bereidingen van dexamfetamine hadden aangemeld bij de G-Standaard van Z-index.
Domperidon niet langer voor kinderen
Het anti-emeticum domperidon (Motilium) is niet langer geïndiceerd voor gebruik bij kinderen. Dit advies volgt na onderzoeksresultaten naar de in 2014 goedgekeurde kinderdosering van het middel. Uit effectiviteits­onderzoek van domperidon bij kinderen met een maagdarmontsteking, blijkt dat er geen tot nauwelijks verschil is met een placebo in effectiviteit – het verminderen van misselijkheid en braken – en veiligheid. Daarom vervalt het doseringsvoorschrift voor kinderen en wordt de orale suspensie voortaan zonder pipet verstrekt.
Ruimere verstrekking nusinersen tegen SMA
Zorginstituut Nederland heeft een positief advies gegeven over opname van nusinersen (Spinraza) in het basispakket onder voorwaardelijke condities voor patiënten van 9,5 jaar en ouder die lijden aan spinale musculaire atrofie (SMA).
Tramadol na operatie geeft grotere kans op doorgebruiken opioïd
Tramadol, voorgeschreven voor acute pijn na een operatie, lijkt een gelijk of zelfs iets verhoogd risico te geven op langduriger gebruik van een opioïd in vergelijking met andere kortwerkende opioïden.
Jurriaan Meulenhoff overleden
In de nacht van 8 op 9 januari is op 88-jarige leeftijd Jurriaan Stephanus Meulenhoff overleden. Meulenhoff was van 1977 tot 1982 voorzitter van de Commissie van Redactie van het Pharmaceutisch Weekblad.
Bruins: geneesmiddelpatenten moeten korter
Minister Bruno Bruins vindt geneesmiddelpatenten veelal te lang. Hij wil binnenkort daarom met andere landen gaan praten over aanpassing van de Europese octrooiwet. Bruins ziet dit als een van de mogelijkheden om “waanzinnig dure” medicijnen sneller door apothekers te kunnen laten bereiden.
Wereldwijde stijging medicijnresten in zoet water
De concentratie medicijnen in zoet water is wereldwijd in twintig jaar tijd flink toegenomen. In het water zit zelfs zo veel van het antibioticum ciprofloxacine dat er een risico is op schadelijke ecologische effecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.
Patiënt veroordeeld voor mishandelen apotheker
Een 50-jarige man is woensdag veroordeeld voor het slaan van een apotheker in een apotheek in Weesp. Na een meningsverschil over medische noodzaak had hij de apotheker een klap in haar gezicht gegeven.
Verhoogd risico op psychiatrische bijwerkingen bij gebruik belimumab
Gebruikers van belimumab (Benlysta) lopen verhoogd risico op ernstige psychiatrische bijwerkingen, zoals depressie, suïcidale gedachten of zelfverwonding, waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Artsen wordt geadviseerd een zorgvuldige inschatting te maken van deze risico's voordat ze het middel voorschrijven.
Georgette Hage-Noël overleden
In haar woonplaats Goirle is op 4 april op 97-jarige leeftijd Georgette Hage-Noël overleden. Zij was vanaf 1978 een aantal jaren lid van het KNMP-hoofdbestuur, speelde een belangrijke rol in het euthanasiedebat en stond aan de wieg van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en Pharmacie en Ontwikkelingssamenwerking (P&O).
Opwijrda-prijs 2018 voor onderzoek ciprofloxacinedoseringen
De Opwijrda-prijs 2018 is toegekend aan ziekenhuisapotheker Alan Abdulla van het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam. De Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling gaat naar Judith Derijks-Engwegen. De prijzen zijn vanochtend uitgereikt tijdens het PRISMA-symposium voor farmaceutisch praktijkonderzoek in Amersfoort.
€75 miljoen voor gegevensuitwisseling huisarts en patiënt
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een subsidie van € 75 miljoen beschikbaar voor digitale gegevensuitwisseling tussen huisartsen en patiënten. Per 1 juli 2020 is het voor alle zorgverleners in Nederland wettelijk verplicht om patiënten elektronische inzage te bieden in hun medische gegevens.
Relatief weinig klachten over apotheken
Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) kreeg in 2018 220 klachten binnen over apotheken. Deze gingen vooral over kwesties rond medische noodzaak. De farmaceutische zorg staat hiermee op de laatste plaats van de klachten top 10. De lijst wordt aangevoerd door de geestelijke gezondheidszorg.
Europa verplicht publicatie uitkomsten klinische studies
Onderzoekers in de Europese Unie die klinische studies uitvoeren zijn verplicht een samenvatting van de uitkomsten te publiceren in de EU Clinical Trials Database (EudraCT). Openheid over onderzoeksresultaten, of ze nu positief of negatief zijn, is essentieel voor de veiligheid van de volksgezondheid. Dat stellen de Europese Commissie (EC), het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en de Hoofden van Geneesmiddelen Agentschappen (HMA) in een gezamenlijke brief.
Menzis wint strijd tegen MSD om prijsverhoging
Menzis hoeft een cholesterolverlagende combinatiepil Atozet van MSD niet te vergoeden omdat deze twintig keer duurder is dan de oude combinatie van de twee losse medicijnen ezetimib en atorvastatine. Dat oordeelde het Gerechtshof van Arnhem vorige week in hoger beroep.
Tocilizumab: verhoogd risico op ernstige leverschade
Patiënten die tocilizumab (RoActemra) gebruiken lopen een hoger risico op ernstige leverschade, waaronder acuut leverfalen. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
NZa: inkoopproces verzekeraars niet transparant
Zorgverzekeraars VGZ, CZ en DSW zijn onvoldoende transparant geweest naar zorgaanbieders tijdens het zorginkoopproces. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft de zorgverzekeraars hiervoor een waarschuwing.
Bruins: 'We moeten tekorten Europees aanpakken'
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vindt dat geneesmiddelentekorten in Europees verband aangepakt moeten worden en vraagt de nieuwe Europese Commissie hierover in gesprek te gaan met de farmaceutische industrie. Ook moeten landen samen in kaart brengen welke kwetsbaarheden zijn ontstaan door de concentratie van producenten van grondstoffen en geneesmiddelen in derde landen.
Politie zoekt apotheken die Vichy-producten missen
Bij een controle vorige week in Amsterdam heeft de politie twee mannen aangehouden die worden verdacht van de diefstal van onder meer vijftig Vichy-producten. De politie wil graag in contact komen met apothekers in de regio Noord-Holland, Amsterdam of Midden-Nederland die deze producten missen.
Vaccinatie pneumokokken voor 60-plussers
Volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar kunnen vanaf het najaar 2020 eens per vijf jaar terecht bij hun eigen huisarts voor de pneumokokkenvaccinatie. Een meerderheid van de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dit besloten.
Geen ernstige bijwerkingen na vaccinatie meningokokken
Na het vaccineren met meningokokken-ACWY-vaccin (Nimenrix) heeft Bijwerkingencentrum Lareb 698 meldingen van bijwerkingen ontvangen. De meeste meldingen gaan over bekende bijwerkingen; verontrustende bijwerkingen zijn niet gevonden.
Onderzoek naar stoppen medicatie MS
Als bij een patiënt met multiple sclerose (MS) gedurende meerdere jaren geen ziekteactiviteit is te zien, reist de vraag bij artsen en patiënten of de behandeling gestopt kan worden. Neurologen Eva Strijbis en Joep Killestein van het Amsterdam UMC gaan hiernaar onderzoek doen.
‘Bossche apotheek brengt patiënten in gevaar’
In de Medsen Apotheek Kooikersweg in ’s-Hertogenbosch lopen patiënten risico op gezondheidsschade doordat de apotheek niet voldoet aan de richtlijnen en beroepsnormen. Van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet de apotheek binnen vier weken orde op zaken stellen.
Kosten hulpmiddelen en huisartsenzorg stijgen
De uitgaven aan het basispakket stijgen in 2019 naar verwachting met 2,1 miljard euro (4,6%) naar 46,4 miljard in vergelijking met 2018. Zorgverzekeraars voorspellen met name bij hulpmiddelen en huisartsenzorg een toename van de kosten. Dit blijkt uit de Zorgcijfers Monitor van Zorginstituut Nederland.
Eikenprocessierups veroorzaakt oogklachten
Naast jeuk veroorzaken de haartjes van de eikenprocessierups ook oogklachten. Een commissie van het Oogheelkundig Gezelschap heeft daarom een behandeladvies opgesteld, meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Reactivatie hepatitis B-infectie door Darzalex
Gebruik van het geneesmiddel daratumumab (Darzalex) kan bij patiënten leiden tot reactivatie van een eerdere hepatitis B-infectie. Deze waarschuwing volgt naar aanleiding van melding van gevallen – waaronder enkele fatale – waarbij het hepatitis B-virus weer actief werd bij patiënten die het middel gebruikten.
Indicatie liraglutide uitgebreid
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft geadviseerd de indicatie van liraglutide (Victoza) uit te breiden, zodat deze ook geïndiceerd is voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 bij kinderen en adolescenten van 10 jaar en ouder.
Canada wil meestrijden tegen dure medicijnen
Canada wil samen met Nederland optrekken bij het aanpakken van de problemen rond dure geneesmiddelen en een eerlijke prijs realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, nadat hij hierover in Ottawa heeft gesproken met zijn Canadese collega Simon Kennedy.
Brocacef neemt apotheekketen Thio Pharma over
Brocacef Groep neemt 20 van de 21 eigendomsapotheken over van de keten Thio Pharma Apotheken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de overname goedgekeurd, meldt Brocacef.
Herbeoordeling middelen met cyproteron
Geneesmiddelen die het synthetische progestageen cyproteron bevatten worden opnieuw beoordeeld. Dit heeft de veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA), de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), aangekondigd. In een recente Franse studie zijn aanwijzingen gevonden dat het risico op het ontstaan van een meningeoom – hoewel erg laag – mogelijk verhoogd is bij patiënten die langdurig hoge doses (25 tot 100 mg per dag) cyproteron nemen.
Verscherpte maatregelen methotrexaat
De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) beveelt nieuwe, verscherpte maatregelen aan om doseringsfouten met metho­trexaat te voorkomen. Sommige patiënten hebben het geneesmiddel dagelijks in plaats van wekelijks gebruikt, waardoor ernstige gevolgen optraden, inclusief enkele sterfgevallen. Dit kwam zowel door fouten bij het voorschrijven of de uitgifte van methotrexaat als door verwarring rondom het doseringsschema.
Gebruik antitromboticum na hersenbloeding veilig
Het gebruik van een antitromboticum na een intracerebrale bloeding voor de preventie van occlusieve vasculaire aandoeningen leidt mogelijk alleen tot een zeer kleine toename van de kans op een nieuwe hersenbloeding.
Elkerliek koploper bij uitwisseling gegevens
Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft als eerste streekziekenhuis alle doelstellingen gehaald van het landelijke VIPP-programma voor online inzage van medische gegevens door patiënten. Hierdoor kunnen patiënten onder meer binnen zeven dagen onderzoeksuitslagen, brieven van de medisch specialisten en informatie over afspraken inzien.
Artikel Fingolimod kan ongeboren kind schaden
Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) adviseert het geneesmiddel fingolimod (Gilenya) niet te gebruiken tijdens de zwangerschap of door vrouwen in de vruchtbare leeftijd die geen effectieve anticonceptie gebruiken.
Viermaal groen licht voor geneesmiddelen
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor vier geneesmiddelen.
CBG lanceert toolkit voor begrijpelijke bijsluiter
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) lanceert een toolkit met adviezen voor het opstellen van een begrijpelijke bijsluiter. Daarnaast bevat deze handleiding een lijst met 530 patiëntvriendelijke Nederlandse termen en voorbeeldzinnen. Een begrijpelijke bijsluiter is van belang voor goed geneesmiddelengebruik, stelt het CBG.
CBG start campagne over medicatie en kruiden
Om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken van de wisselwerking tussen kruidenproducten en geneesmiddelen en de bijbehorende risico’s is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een campagne gestart.
Effect hitte op medicatie bij veel ouderen niet bekend
Van de ouderen die geneesmiddelen gebruiken weet 80% niet dat de hitte effect heeft op het gebruik van medicatie, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder Nederlanders van 75 jaar en ouder. De organisatie noemt dit zorgwekkend.
Zorg ontvangt € 80 miljoen aan sponsorgelden
Farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische hulpmiddelen betaalden vorig jaar bijna € 80 miljoen sponsorgeld aan artsen en ziekenhuizen. Dit is een stijging van ruim 12% ten opzichte van 2017, zo meldt het Transparantieregister Zorg. In totaal meldden 152 bedrijven in 2018 betalingen aan zorgverleners, zorginstellingen en patiëntenorganisaties.
Forse toename palliatieve sedatie in tien jaar tijd
Het aantal palliatieve sedaties in Nederland is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, tot 35.500 keer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat die stijging onderzoeken. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vraagt zich af of artsen vaker kiezen voor palliatieve sedatie om de euthanasieprocedure en het risico op rechtsvervolging te vermijden.
Fampyra per 1 september in het basispakket
Fampyra (fampridine) wordt per 1 september opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg neemt het advies van Zorginstituut Nederland over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Labmuis met natuurlijke darmflora betere voorspeller
Laboratoriummuizen met een natuurlijke darmflora voorspellen menselijke afweerreacties op geneesmiddelen beter dan de huidige, 'schone' inteeltmuizen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in vaktijdschrift Science.
Eerste antikankermiddel toegelaten op basis van mutatie
Het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA) heeft een eerste antikankermiddel goedgekeurd voor de behandeling van solide tumoren met een specifieke mutatie – los van de plek van origine. Het gaat om het weesgeneesmiddel larotrectinib (Vitrakvi), dat een voorwaardelijke handelsvergunning krijgt.
Bruins: markt faalt bij ontwikkeling nieuwe antibiotica
Er is in zekere mate sprake van marktfalen waar het gaat om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen. Volgens Bruins is het voor de farmaceutische industrie lastig producten te ontwikkelen, “waarvan de bedoeling is dat ze niet worden ingezet”.
Frauderende apotheker geschorst uit BIG-register
Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft een Limburgse apotheker, voorheen bestuurder van Verenigde Apotheken Limburg (VAL), geschrapt uit het BIG-register vanwege het omzeilen van het preferentiebeleid.
Bruins onderhandelt met succes over prijs kankermedicijnen
Na prijsonderhandelingen met fabrikanten komen de twee kankergeneesmiddelen durvalumab en abemaciclib alsnog in het basispakket van de zorgverzekering. Dat maakt minister Bruno Bruins van Medische Zorg vandaag bekend.
Veel patiënten hebben extra kosten naast verzekering en eigen risico
Ruim 75% van de patiënten met een aandoening of een beperking betaalt extra naast de kosten voor hun zorgverzekering en eigen risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten.
Apotheek Maarseveen failliet: IGJ stopt aanwijzing
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de aanwijzing op Apotheek van Maarseveen beëindigd omdat de rechtbank Midden Nederland de apotheek failliet heeft verklaard.
Veel fouten op sociale media over medicatie bij zwangerschap
Veel zwangere vrouwen gebruiken posts op sociale media, blogs en fora als bron voor veilig medicijngebruik. Deze informatie over de risico’s van medicatie tijdens de zwangerschap is echter vaak onjuist, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Vrouwen gebaat bij lagere dosering hartfalenmedicatie
Voor vrouwen met hartfalen ligt de optimale dosering van medicatie aanzienlijk lager dan voor mannen, blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het is volgens de wetenschappers hoog tijd om de verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken.
Veel patiënten hebben extra zorgkosten
Ruim 75% van de patiënten met een aandoening of een beperking betaalt extra naast de kosten voor hun zorgverzekering en eigen risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten.
Handelsvergunning voor middel tegen refractaire hypotensie
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor een geneesmiddel.
Bruins dreigt met 'naming and shaming' farmabedrijven
Minister Bruins van Medische Zorg dreigt de namen bekend te maken van farmaceutische bedrijven die om onduidelijke redenen de prijzen van hun medicijnen extreem verhogen. Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.
Medicament osteoporose afgewezen om CVRM-risico
Romosozumab (Evenity) krijgt geen Europese handelsvergunning.
LUMC: meer doden door toenemend gebruik opioïden
Het gebruik van opioïden is in Nederland tussen 2013 en 2017 flink gestegen. Ook was er een toename van het aantal ziekenhuisopnames en doden als gevolg van een overdosis. Een gevaarlijke ontwikkeling, stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Risico op psychose bij het illegale medicijn Tabex
Gebruik van het illegale geneesmiddel Tabex, tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken, kan leiden tot een psychose. Dat blijkt uit drie meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Dabrafenib + trametinib niet in basispakket
Het is onduidelijk of een combinatietherapie bij huidkanker met dabrafenib en trametinib kosteneffectiever is dan de standaardbehandeling met immunotherapie. Het Zorginstituut adviseert minister Bruno Bruins van Medische Zorg daarom deze geneesmiddelen nog niet in het basispakket op te nemen.
Serie uitbreidingen geneesmiddelindicaties
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een aantal uitbreidingen van geneesmiddelindicaties goedgekeurd.
Aanvraag herbeoordeling middel sikkelcelziekte
De fabrikant van Xyndari – een orale vorm van glutamine – heeft een herbeoordeling aangevraagd van het negatieve advies voor hun middel.
Fingolimod verdubbelt risico op aangeboren afwijkingen
Het gebruik van het geneesmiddel fingolimod (Gilenya) voor multiple sclerose (MS) tijdens de zwangerschap verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen. Vrouwen mogen daarom vlak voor of tijdens de zwangerschap geen fingolimod gebruiken. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ook Zweden sluit zich aan bij medicijn-alliantie
Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het initiatief van Nederland om kennis over nieuwe geneesmiddelen te delen en een eerlijke prijs te realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, na een ontmoeting met Lena Hallengren en Maja Fjaestad, de minister en de staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken.
Zij-instromers in strijd tegen personeelstekort
In de regio’s Midden-Nederland en Amsterdam zijn 42 zij-instromers gestart met een nieuwe verkorte BBL-opleiding voor apothekersassistent. Dat is het resultaat van wervingsacties van Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) en apothekersverenigingen om het grote tekort aan apothekersassistenten aan te pakken.
Geen licht bij parenterale voeding
Parenterale voeding die is bestemd voor kinderen jonger dan 2 jaar moet voortaan beschermd worden tegen licht, om de vorming van peroxiden en andere afbraakproducten tegen te gaan. Vooral bij prematuur geboren kinderen – vanwege een nog verminderde afweer tegen oxidanten – kunnen deze afbraakproducten ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Nodig: onderscheid (non-)lipsomale formuleringen
Om medicatiefouten te voorkomen moet er een duidelijker onderscheid komen tussen liposomale en non-liposomale formuleringen van geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof.
Stijging aantal meldingen bijwerkingen rode gistrijst
Het aantal meldingen van bijwerkingen na gebruik van rode gistrijst is sinds juli 2017 gestegen van 16 naar 74, concludeert Bijwerkingencentrum Lareb. Consumenten blijken onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van deze supplementen.
NZa: nog steeds veel schijnkeuze in zorgpolissen
Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde zorgpolissen aan, onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies. Dat maakt het voor verzekerden onnodig lastig om te kiezen, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2019.
Zorgverzekeraars willen stop op aanbod wijkverpleging
Aan de grote toestroom van kleine aanbieders van wijkverpleging moet een eind komen om verdere versnippering tegen te gaan. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.
Posters voor werving en waardering van assistenten
Om apothekers en medewerkers op te roepen hun waardering voor elkaar te tonen tijdens de Dag van de Apothekersassistenten op 24 september, is de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) een postercampagne gestart. Ook zijn posters ontwikkeld om apothekersassistenten te werven.
“Als ik met APRO werk, geniet ik van de logica!”
“APRO werkt logisch en het voorkomt dat je oplossingen bedenkt die veel tijd kosten. Je houdt meer tijd over om inhoud te geven aan je vak!” Frank de Ligt werkt in Service Apotheek Holendrecht sinds enkele maanden met farmaceutisch zorgsysteem (FZS) APRO. “Je raakt er zo aan gewend: na drie maanden wil ik niet meer terug. Werken met APRO geeft rust. Natuurlijk zie ik soms zaken die nog beter kunnen, maar als nieuwe gebruiker zit ik daar bovenop. Ik denk mee en speel een rol in de ontwikkeling. En die gaat snel: iedere maand komen er nieuwe functionaliteiten bij.”
Meldingen over spuiten ranibizumab
Controleer vóór injectie in het oog of de zuigerstang van de voorgevulde spuiten ranibizumab 10 mg/ml (Lucentis) makkelijk kan bewegen bij verwijderen van het overtollige volume. Dat adviseert de fabrikant nadat deze verschillende meldingen ontving over spuiten, uitgegeven vanaf 1 mei, waarbij problemen optraden met het bewegen van de zuigerstang. Hierdoor zou te weinig werkzame stof in het oog kunnen worden geïnjecteerd. Spuiten waarbij problemen optreden, dienen zorgverleners te retourneren naar Novartis.
Ingenolmebutaat: studie naar verdenking risico huidkanker
De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) is een herbeoordeling gestart naar ingenolmebutaat (Picato), dat in een gel wordt toegepast bij de behandeling van actinische keratose, vanwege een mogelijk verhoogd risico op huidkanker.
Maatregelen tegen doseringsfouten methotrexaat
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) is het eens met de nieuwe maatregelen die de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft voorgesteld om doseringsfouten met methotrexaat – dagelijks gebruik in plaats van wekelijks bij inflammatoire aandoeningen – te voorkomen.
Slechte uitwisseling gegevens gevaarlijk voor patiënt
Gebrekkige uitwisseling van medische patiëntgegevens tussen elektronische patiëntendossiers (EPD) van verschillende zorginstellingen gaat ten koste van de patiëntveiligheid. Dat zegt 80% van de respondenten in een peiling van de Federatie Medisch Specialisten onder haar achterban.
Eerste lichting Leidse studenten Farmacie krijgt diploma
Aan de nieuwe driejarige masteropleiding farmacie in Leiden hebben de eerste twaalf studenten deze week hun diploma ontvangen.
Begroting: Bruins zet in op beschikbaarheid medicijnen
Om patiënten sneller te helpen aan nieuwe dure geneesmiddelen wordt jaarlijks een bedrag van € 10 miljoen gereserveerd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de begroting voor 2020 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Alphega en Boots starten farmacogenetische test
In vijftien apotheken verspreid door het land starten Alphega en Boots vanaf volgende maand met het aanbieden van een farmacogenetische test. Hiermee volgen de apotheken, met een uitgebreidere test, het farmacogenetisch consult van apotheker Gertjan Hooijman van Alphega-apotheek Asten.
Ouderen ervaren slechte communicatie zorgverleners
Ouderen die nog zelfstandig thuis wonen vinden de samenwerking tussen zorgverleners vaak niet goed. Ruim één op de drie vindt de onderlinge communicatie redelijk, matig of slecht. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, die ook het belang benadrukt van een jaarlijkse medicatiebeoordeling door de apotheker.
Meeste datalekken bij apotheken en ziekenhuizen
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in de eerste helft van 2019 11.906 meldingen ontvangen van datalekken. De meeste datalekken werden gemeld door de zorgsector, met als koplopers ziekenhuis (23%) en apotheken (22%).
ACM: marktaandeel biosimilars nog kwetsbaar
Aflopende patenten en nieuwe concurrerende generieken hebben geleid tot dalingen van netto-inkoopprijzen van drie TNF-alfaremmers. Ziekenhuizen hebben hierdoor fors kunnen besparen, maar onzeker is of de concurrentie voldoende houdbaar is, waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Medicatiebeoordeling: selectiecriteria herzien
Het proactief uitvoeren van een medicatiebeoordeling – met huisarts, apotheker en patiënt – lijkt het meest zinvol bij (kwetsbare) patiënten van 75 jaar of ouder die tien of meer geneesmiddelen gebruiken. Dit staat in de nieuwe, onlangs gepubliceerde, Module Medicatiebeoordeling die hoort bij de multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen uit 2012.
Groen licht voor vier nieuwe middelen
De humane geneesmiddelencommissie van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA), de CHMP, heeft toestemming verleend voor Europese handelsvergunningen van vier nieuwe geneesmiddelen.
Ranibizumab nu ook tegen syndroom van Terry
Een drietal uitbreidingen van geneesmiddelindicaties is goedgekeurd door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).
Tamsulosine weer behandeloptie bij nierstenen
Gebruik van een alfablokker bij urinestenen biedt mogelijk toch klinisch relevante voordelen, laten nieuwe onderzoeken zien. Daarom heeft het Nederlands Huisartsengenootschap tamsulosine opnieuw als behandeloptie opgenomen in de NHG-Standaard Urinesteenlijden.
NZa: verplicht fysiek contact tussen arts en patiënt op poli vervalt
Medisch-specialisten zijn vanaf volgend jaar niet meer verplicht aan het begin van het zorgtraject de patiënt zelf te zien. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt dat deze regel niet meer aansluit bij de actuele zorgpraktijk, waarbij de inzet juist is zorg bij de patiënt thuis te leveren. Hiermee is ook meer onderlinge dienstverlening mogelijk tussen zorgverleners in de eerste en tweede lijn.
Zestienjarigen aan de pil hebben vaker depressieve gevoelens
Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die geen pil slikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Brigham and Women’s Hospital, dat verbonden is aan Harvard Medical School.
‘Stop verkoop van zelfzorg zonder toezicht door Albert Heijn’
Albert Heijn neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s door zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht in de winkels te verkopen. Dat schrijven de Consumentenbond en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een brief aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ernstige schade aan ogen door zuur-base-druppels
Bijwerkingencentrum Lareb en het Vergiftigingencentrum (NVIC) hebben in totaal zesendertig meldingen ontvangen van oogschade door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater. Bij acht meldingen ging het om verlies van gezichtsvermogen, waarvan één mogelijk permanent.
Lichte stijging griepvaccinaties bij hoogrisicopatiënten
Van de groep hoogrisicopatiënten heeft 51,3% in 2018 een griepvaccinatie gekregen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 49,9% in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) van het Nivel.
Hoogste rechter akkoord met overname Mediq
Zorgverzekeraar CZ en groothandel Mosadex zijn er ook in hoger beroep niet in geslaagd de overname van Mediq door Brocacef te stoppen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt de concurrentie op de farmaciemarkt niet belemmerd door deze machtsconcentratie.
Speciaal team pakt handel in opioïden aan
In de strijd tegen de illegale handel in opioïde pijnstillers heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een speciale groep van experts ingesteld. Ook is de website opiaten.nl gelanceerd en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze zware pijnstillers.
Prodrug voor jongere met ADHD
De prodrug lisdexamfetamine (Elvanse) is onlangs in Nederland op de markt gebracht. Dit langwerkende geneesmiddel is geïndiceerd voor attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) bij kinderen vanaf 6 jaar en adolescenten, waarbij methylfenidaat geen of onvoldoende effect heeft.
Mepolizumab nu ook in pen
Het monoklonale antilichaam mepolizumab (Nucala), dat gebruikt wordt als adjuvans bij de behandeling van ernstig refractair eosinofiel astma, is nu ook beschikbaar in de vorm van een voorgevulde pen.
Verzoek om naamswijziging geneesmiddel
Handelsvergunninghouders van liposomale (gepegyleerde) geneesmiddelen waarbij een hoog risico op medicatiefouten aanwezig is, waardoor veilig gebruik van het middel in het geding komt, zijn verzocht een voorstel voor een naamswijziging in te dienen.
RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren
Door tekorten krijgen patiënten soms een ander antibioticum dat tegen meer soorten bacteriën werkt dan nodig is, waardoor bepaalde bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
CBG: bedrijven moeten productinformatie sneller aanpassen
Farmaceutische bedrijven moeten hun productinformatie van geneesmiddelen sneller aanpassen als daarover binnen Europa afspraken zijn gemaakt. In veel gevallen wachten ze daar nog te lang mee, constateert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica
Europese landen zijn succesvol in het terugdringen van antibioticagebruik in de veesector. De verkoop van veterinaire antibiotica in Europa daalde tussen 2011 en 2017 met 32%, blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA).
Verzekerden krijgen meer invloed op beleid zorgverzekeraars
Door een aanpassing van de zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars straks wensen en behoeften van verzekerden beter meenemen in hun beleid. Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg krijgen verzekerden zo meer inspraak in het zorginkoop- en communicatiebeleid van zorgverzekeraars.
Back to top