Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: nog steeds veel schijnkeuze in zorgpolissen

PW38 - 12-09-2019
Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde zorgpolissen aan, onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies. Dat maakt het voor verzekerden onnodig lastig om te kiezen, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2019.
NZa: nog steeds veel schijnkeuze in zorgpolissen

Het aantal zorgpolissen is dit jaar met 4 gestegen naar 59. Van die 59 polissen waren er 23 gelijk of bijna gelijk aan een andere polis binnen hetzelfde concern, terwijl de premies van deze polissen wel verschillen. Eén verzekeraar biedt dezelfde polis zelfs zes keer aan onder verschillende merknamen.

Volgens de NZa maakt dit het onnodig lastig voor verzekerden om een keuze te maken voor een zorgpolis. Het is wenselijk dat de zorgverzekeraars heroverwegen om nagenoeg gelijke polissen te schrappen. Ook vindt de zorgautoriteit het belangrijk dat zorgverzekeraars informatie over de polissen nog beter ontsluiten, zodat verzekerden een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Enkele zorgverzekeraars waren dit jaar voor een aantal verzekerden te laat met het bekendmaken van de premies.

Verder zijn er voor het eerst sinds jaren weer aanvullende verzekeringen op de markt voor het vrijwillig eigen risico. Hiermee omzeilen zorgverzekeraars, volgens de NZa, het verbod op premiedifferentiatie.

Een beperkte groep – bijvoorbeeld seizoenarbeiders en studenten aan medische opleidingen – kan deze verzekering voor een klein bedrag afsluiten. Zij krijgen dan maximale premiekorting, omdat ze een hoog vrijwillig eigen risico hebben, waardoor zij fors minder premie betalen dan verzekerden die deze aanvullende verzekering niet kunnen afsluiten. De zorgautoriteit vindt dit onwenselijk en zegt de zorgverzekeraars in kwestie hierop aan te spreken.

Verder blijkt uit de monitor dat begin 2019 in totaal 24 verzekeraars zorgverzekeringen aanbieden. De meeste zorgverzekeraars vallen onder een overkoepelend verzekeringsconcern, waarvan er nu elf zijn. Door de komst van de Maltese zorgverzekeraar Eucare is er één zorgverzekeraar en één concern meer dan vorig jaar.

 

 

 

 

Document acties

Back to top