Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgverzekeraars willen stop op aanbod wijkverpleging

PW38 - 12-09-2019
Aan de grote toestroom van kleine aanbieders van wijkverpleging moet een eind komen om verdere versnippering tegen te gaan. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.
Zorgverzekeraars willen stop op aanbod wijkverpleging

Uit cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis blijkt, volgens de zorgverzekeraars, dat de instroom van nieuwe – vaak kleine – aanbieders van wijkverpleging onverminderd doorgaat. Tussen 2016 en 2018 steeg het aantal aanbieders met 27%, van 2206 naar 3043. 61% (in totaal 1857) van de aanbieders van wijkverpleging heeft gemiddeld maar drie cliënten.

Onder de instroom zitten vaak wijkverpleegkundigen die vanuit een dienstverband als zelfstandige starten en dan voor een klein aantal reeds bekende patiënten gaan werken. Deze versnippering leidt tot grote verschillen bij het stellen van de indicatie en de inzet van zorg, aldus ZN. Uit cijfers van Vektis zou blijken dat het gemiddeld aantal uren per cliënt bij niet-gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging 2,7 keer zo hoog is.

De koepelorganisatie van zorgverzekeraars pleit voor een algehele vergunningsplicht voor bestaande en nieuwe aanbieders van wijkverpleging, waarbij toepassing van de beroepsrichtlijnen bij de indicatiestelling en zorgverlening verplicht zijn.

Zorgverzekeraars vinden dat hun verzekerden toegang moeten hebben tot een overzichtelijke keuze van gekwalificeerde wijkverpleging in hun buurt.

 

 

Document acties

Back to top