Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

LUMC: meer doden door toenemend gebruik opioïden

PW36 - 29-08-2019
Het gebruik van opioïden is in Nederland tussen 2013 en 2017 flink gestegen. Ook was er een toename van het aantal ziekenhuisopnames en doden als gevolg van een overdosis. Een gevaarlijke ontwikkeling, stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
LUMC: meer doden door toenemend gebruik opioïden

Uit een analyse van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het gebruik van opioïden, zoals morfine(pleisters) en oxycodon, sterk is gestegen. In 2013 gebruikte 4,9% van de Nederlanders deze sterke pijnstiller, vergeleken met 6% in 2017. Het aantal ziekenhuisopnames door een overdosis opioïden nam in dezelfde periode toe van 1537 tot 2236. Ook het aantal doden steeg: van 139 in 2013 tot 211 in 2017.

De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in JAMA Network Open, zagen dat vooral oudere vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een slechte gezondheid opioïden voorgeschreven kregen.

Vanwege de sterke lichamelijke en geestelijke verslavende werking roepen de onderzoekers artsen op om goed uit te kijken aan wie ze een opioïd  voorschrijven. Vooral bij pijnklachten die niet door kanker worden veroorzaakt, kan het nuttiger zijn om te zoeken naar de oorzaak van de pijn in plaats van deze te stillen met een opioïd, aldus de onderzoekers.

TAPTOE

Om het gebruik van verslavende pijnstillers zoals oxycodon terug te dringen, start in Nederland een groot onderzoek: Tackling And Preventing The Opioid Epidemic (TAPTOE), dat is opgenomen in de Nationale Wetenschapsagenda.

Apotheker en hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Marcel Bouvy gaat het consortium van enkele universiteiten aansturen, dat wil voorkomen dat in Nederland een vergelijkbaar opioïdenprobleem ontstaat als in de Verenigde Staten.

TAPTOE ontvangt een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van € 1,8 miljoen voor een periode van vijf jaar.

Document acties

Back to top