Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica

PW43 - 16-10-2019
Europese landen zijn succesvol in het terugdringen van antibioticagebruik in de veesector. De verkoop van veterinaire antibiotica in Europa daalde tussen 2011 en 2017 met 32%, blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA).
EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica

Met name het gebruik van twee belangrijke groepen antibiotica voor humane  toepassing is in de veesector fors gedaald: de verkoop van polymyxines kelderde met 66% en de verkoop van derde- en vierdegeneratie cefalosporines met 20%.

Volgens het geneesmiddelagentschap laat het rapport zien dat de inspanningen van de Europese Unie (EU) en de campagnes van de lidstaten succesvol zijn in het bestrijden van de antibioticaresistentie. Het rapport Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2017, onderdeel van het project European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC), toont de data van 31 Europese landen over de verkopen van en recepten voor veterinaire antibiotica.

ESVAC werd in 2010 gelanceerd door het EMA, na een verzoek van de Europese Commissie om data te verzamelen uit alle EU-landen over het gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen bij dieren.

Document acties

gearchiveerd onder: antibioticaresistentie, veesector
Back to top