Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alphega en Boots starten farmacogenetische test

PW39 - 20-09-2019
In vijftien apotheken verspreid door het land starten Alphega en Boots vanaf volgende maand met het aanbieden van een farmacogenetische test. Hiermee volgen de apotheken, met een uitgebreidere test, het farmacogenetisch consult van apotheker Gertjan Hooijman van Alphega-apotheek Asten.
 Alphega en Boots starten farmacogenetische test

De farmacogenetische test is vooralsnog een pilot, maar Alphega en Boots hebben de intentie de test ook snel te gaan aanbieden in alle 59 Boots-apotheken en 132 Alphega-apotheken. “We verwachten dat ook zorgverzekeraars de voordelen gaan zien van een farmacogenetische test in de apotheek, en dat ze deze zorg zullen vergoeden”, aldus hoofd marketing en communicatie Wilko Thijssen.

De kosten voor een genotypering bedragen € 285 (inclusief btw), die patiënten nu nog zelf moeten betalen. Een test bevat in totaal 27 genvarianten en 300 geneesmiddelen, ook worden alle nieuwe geneesmiddelen automatisch toegevoegd aan het genetisch profiel.

In de apotheek neemt de apotheker wat wangslijm af met een wattenstaafje, en stuurt dat naar een laboratorium van OneOme. Dit Amerikaanse bedrijf biedt, volgens Alphega en Boots, een van de meest uitgebreide farmacogenetische tests die commercieel beschikbaar is in Europa.

Na ongeveer een week neemt de apotheker contact op met de patiënt om de resultaten en eventuele wijzigingen in de medicatie te bespreken. Wijzigingen worden altijd afgestemd met een huisarts.

Apotheker Gertjan Hooijman startte drie jaar geleden een farmacogenetisch consult voor patiënten met ernstige bijwerkingen of een lage respons. Begin dit jaar had hij van honderd patiënten het DNA laten analyseren, van wie 96 een genetische afwijking bleken te hebben. Zijn voorstellen voor interventies werden allemaal overgenomen door de voorschrijvers.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Gertjan Hooijman
Back to top