Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Reactivatie hepatitis B-infectie door Darzalex

PW29/30 - 17-07-2019
Gebruik van het geneesmiddel daratumumab (Darzalex) kan bij patiënten leiden tot reactivatie van een eerdere hepatitis B-infectie. Deze waarschuwing volgt naar aanleiding van melding van gevallen – waaronder enkele fatale – waarbij het hepatitis B-virus weer actief werd bij patiënten die het middel gebruikten.
Reactivatie hepatitis B-infectie door Darzalex

Artsen krijgen het advies om patiënten bij wie ze een behandeling met daratumumab willen starten, alvorens te testen op aanwezigheid van het hepatitis B-virus. Ook patiënten die al behandeld worden maar van wie de serologiestatus rondom het hepatitis B-virus onbekend is, moeten worden getest. Als sprake is van een hepatitis B-virusinfectie, moeten deze patiënten gedurende de behandeling gemonitord worden op klinische en laboratoriumaanwijzingen van reactivatie van het hepatitis B-virus. Deze monitoring dient tot ten minste zes maanden na de behandeling voort te duren. Bij pa­tiënten met een hepatitis B-virus­reactivatie moet de behandeling worden gestopt. In overleg met een arts met ervaring met behandeling van het hepatitis B-virus kan de behandeling met daratumumab hervat worden zodra de reactivatie voldoende onder controle is.

Het monoklonale antilichaam daratumumab dient als behandeling van multipel myeloom – de ziekte van Kahler. De fabrikant heeft in samenspraak met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. Deze brief met belangrijke risico-informatie is gestuurd naar oncologen, hematologen, ziekenhuisapothekers, evenals voorgenoemde specialisten in opleiding.

Document acties

Back to top