Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ruimere verstrekking nusinersen tegen SMA

PW27/28 - 05-07-2019
Zorginstituut Nederland heeft een positief advies gegeven over opname van nusinersen (Spinraza) in het basispakket onder voorwaardelijke condities voor patiënten van 9,5 jaar en ouder die lijden aan spinale musculaire atrofie (SMA).
Ruimere verstrekking nusinersen tegen SMA

Een voorwaardelijke toelating wil zeggen dat zorg die nog niet bewezen effectief is toch uit het basispakket kan worden vergoed. Tijdens de periode van tijdelijke toelating moeten onderzoekers data verzamelen over (kosten)effectiviteit van de zorg. Het Zorginstituut adviseert op basis van deze data of de zorg uiteindelijk definitief onderdeel kan worden van het basispakket.

Afgelopen jaar beoordeelde het Zorg­instituut nusinersen al als een effectief middel voor kinderen met SMA jonger dan 9,5 jaar. Er zijn aanwijzingen dat het geneesmiddel ook effectief is bij oudere kinderen en kan leiden tot stabilisatie of de achteruitgang door de ziekte kan verminderen. Het uiteindelijke besluit om nusinersen al dan niet (tijdelijk) te vergoeden uit de Zorgverzekeringswet ligt bij minister Bruins van Medische Zorg.

Document acties

gearchiveerd onder: Nusinersen, Spinraza, SMA
Back to top