Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen febuxostat bij jicht en hart- en vaatziekten

01-07-2019
Patiënten met jicht en ernstige hart- en vaatziekten mogen febuxostat (Adenuric) niet gebruiken. Zij lopen een hoger risico op overlijden, dan patiënten die worden behandeld met allopurinol. Dat blijkt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit een klinische studie naar de veiligheid van febuxostat.
Geen febuxostat bij jicht en hart- en vaatziekten

Febuxostat wordt gebruikt bij de behandeling van een verhoogd gehalte van urinezuur in het bloed (hyperurikemie), dat jicht kan veroorzaken doordat urinezuurkristallen in een gewricht neerslaan.

Het CBG adviseert artsen om patiënten met ernstige hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld na een hartaanval of beroerte, niet meer te behandelen met febuxostat, tenzij er geen andere passende behandelingsopties zijn.

In overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vergunninghouder Menarini Benelux een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) met alle risico-informatie gestuurd naar onder anderen huisartsen, reumatologen, klinisch geriaters, openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers.

 

Document acties

gearchiveerd onder: CBG
Back to top