Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ook Zweden sluit zich aan bij medicijn-alliantie

PW37 - 05-09-2019
Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het initiatief van Nederland om kennis over nieuwe geneesmiddelen te delen en een eerlijke prijs te realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, na een ontmoeting met Lena Hallengren en Maja Fjaestad, de minister en de staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken.
Ook Zweden sluit zich aan bij medicijn-alliantie

Naast Canada is het volgens Bruins nu “zo goed als zeker” dat Zweden zich ook zal aansluiten bij het door Nederland geïnitieerde International Horizon Scanning Initiative (IHSI). Dit nieuwe samenwerkingsverband, dat in oktober officieel wordt opgericht, moet landen een integraal en objectief overzicht geven van ontwikkelingen rond innovatieve geneesmiddelen, ruim voordat ze op de markt komen.

Aangesloten landen, en daarmee ook patiëntenorganisaties, artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars, kunnen zich zodoende goed voorbereiden. Bruins verwacht dat prijsonderhandelingen daarmee ook eerder kunnen starten.

Naast Nederland zullen in ieder geval ook België, Luxemburg en Ierland toetreden tot IHSI. Deze landen werken al langer samen binnen Beneluxa: Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland.

 

Document acties

Back to top