Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vrouwen gebaat bij lagere dosering hartfalenmedicatie

26-08-2019
Voor vrouwen met hartfalen ligt de optimale dosering van medicatie aanzienlijk lager dan voor mannen, blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het is volgens de wetenschappers hoog tijd om de verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken.
Vrouwen gebaat bij lagere dosering hartfalenmedicatie

Het UMCG ontving in 2009 € 12 miljoen subsidie om een groot internationaal onderzoek te doen naar hartfalen en de effectiviteit van geneesmiddelen.

Tussen 2010 en 2015 hebben onderzoekers van het UMCG data verzameld van 2500 patiënten met hartfalen uit Europa. Samen met gegevens van meer dan 4500 patiënten uit Azië hebben de onderzoekers het gebruik van bètablokkers en de gecombineerde groep ACE-remmers en angiotensine-II-antagonisten onderzocht en daarbij ingezoomd op de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Uit de data-analyse blijkt nu, schrijven de onderzoekers in The Lancet, dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosering van de twee onderzochte groepen medicijnen; de optimale waarde lijkt rond de 50% te liggen van de dosering die nu wordt geadviseerd.

De onderzoekers benadrukken dat meer studies nodig zijn naar de vraag hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden.

Aan alle grote onderzoeken die ten grondslag liggen aan de internationale richtlijnen voor de behandeling van hartfalen deden de afgelopen decennia voornamelijk mannen mee (ruim 80%). De studies hielden geen rekening met de sekseverschillen, aldus de onderzoekers.

Document acties

Back to top