Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Effect hitte op medicatie bij veel ouderen niet bekend

25-07-2019
Van de ouderen die geneesmiddelen gebruiken weet 80% niet dat de hitte effect heeft op het gebruik van medicatie, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder Nederlanders van 75 jaar en ouder. De organisatie noemt dit zorgwekkend.
Effect hitte op medicatie bij veel ouderen niet bekend

Slechts 5% van de door het Rode Kruis ondervraagde ouderen blijkt maatregelen te nemen bij hitte, zoals de bijsluiter raadplegen of bij apotheker of huisarts langsgaan. “Medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, diabetes of psychiatrische ziekten kunnen je temperatuurregulatie beïnvloeden”, aldus het Rode Kruis.

De organisatie raadt alle ouderen aan alert te zijn op het effect dat hitte heeft op medicatie en bij vragen of twijfels over het gebruik van geneesmiddelen tijden hete dagen altijd de apotheker of huisarts te raadplegen.

Volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc kan de huisarts aanraden het medicijngebruik gedurende warme dagen aan te passen. “In sommige gevallen kan een aantal dagen gestopt worden met de plastabletten, afhankelijk van de reden van gebruik. Maar doe dit nooit zonder eerst de huisarts te raadplegen”, waarschuwt Olde Rikkert.

Het Rode Kruis roept familie en kennissen van kwetsbare ouderen en chronisch zieken op om deze extreem warme dagen extra op hen te letten.

Document acties

Back to top