Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel patiënten hebben extra kosten naast verzekering en eigen risico

21-08-2019
Ruim 75% van de patiënten met een aandoening of een beperking betaalt extra naast de kosten voor hun zorgverzekering en eigen risico. Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder achtduizend patiënten.
Veel patiënten hebben extra kosten naast verzekering en eigen risico

De deelnemers aan het onderzoek geven aan vorig jaar extra zorgkosten te hebben gehad, voor geneesmiddelen in de apotheek (73%), pijnstillers of vitamines en wondverzorging bij de drogist (55%). Ook voor mondzorg (49%), bril of contactlenzen (44%), hulpmiddelen (31%) en fysiotherapie (28%) wordt vaak bijbetaald.

Van de respondenten die extra zorgkosten maakten zegt 43% dat ze tussen de € 100 en € 500 moesten betalen. 33% was tussen de € 500 en € 1500 kwijt en 13% betaalde vorig jaar tussen de € 1500 en € 5000.

Naast deze extra zorgkosten heeft 40% van de patiënten ook bijbehorende kosten gehad als gevolg van hun aandoening of beperking. Het gaan dan om kosten voor vervoer (72%), huishoudelijke hulp (40%), hulpmiddelen bij het lopen of verplaatsen (30%) en kosten voor aangepaste voeding (21%).

Ruim een kwart van de respondenten – in totaal 2500 – heeft zowel bijkomende zorgkosten gehad als extra kosten. Zij lopen op tegen een stapeling van zorgkosten, en moeten bijbetalen voor onder meer geneesmiddelen, maar ook voor aanpassingen in en om het huis of huishoudelijke hulp. Deze kosten beperken patiënten in hun sociale leven.

Stapeling kosten

Volgens de Patiëntenfederatie Nederland leidt dit alles er ook toe dat patiënten soms zorg uitstellen. Ruim een kwart geeft aan dat ze weleens hebben afgezien van zorg vanwege de kosten. Meer dan de helft van die groep heeft hierdoor langer pijn gehad of meer klachten.

Voor het stapelen van zorgkosten is inmiddels veel aandacht, maar dit onderzoek toont volgens de Patiëntenfederatie aan dat ondanks alle maatregelen veel patiënten nog steeds problemen ervaren.

Document acties

Back to top