Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Labmuis met natuurlijke darmflora betere voorspeller

PW33/34 - 08-08-2019
Laboratoriummuizen met een natuurlijke darmflora voorspellen menselijke afweerreacties op geneesmiddelen beter dan de huidige, 'schone' inteeltmuizen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in vaktijdschrift Science.
Labmuis met natuurlijke darmflora betere voorspeller

De onderzoekers plaatsten embryo’s van C57BL/6-muizen – de meest gebruikte stam labmuizen – in wilde muizen. Het nageslacht had de genetische kenmerken van de originele labmuis, maar bevatte een natuurlijk microbioom en pathogenen in de darm en vagina en op de huid. Deze muizen werden blootgesteld aan twee verschillende geneesmiddelen: de CD28-superagonist CD28SA, representatief voor de behandeling van adaptieve immuunreacties, en anti-TNF-alfa gebruikt bij onderzoek naar de aangeboren immuunrespons.

Data uit eerder preklinisch muizenonderzoek met deze middelen gaf compleet tegenovergestelde resultaten in klinisch onderzoek bij mensen. Bij de labmuizen met een natuurlijk microbioom kwamen de resultaten echter wel overeen met de klinische bevindingen, vermoedelijk doordat hun microbioom de menselijke situatie beter benadert

Document acties

gearchiveerd onder: laboratoriummuizen, darmflora
Back to top