Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opwijrda-prijs 2018 voor onderzoek ciprofloxacinedoseringen

PW22/23 - 21-05-2019
De Opwijrda-prijs 2018 is toegekend aan ziekenhuisapotheker Alan Abdulla van het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam. De Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling gaat naar Judith Derijks-Engwegen. De prijzen zijn vanochtend uitgereikt tijdens het PRISMA-symposium voor farmaceutisch praktijkonderzoek in Amersfoort.
Opwijrda-prijs 2018 voor onderzoek ciprofloxacinedoseringen

Abdulla schreef samen met zeven coauteurs het artikel 'Meerderheid van de intensivecarepatiënten behandeld met ciprofloxacine bereikt de farmacodynamische streefwaarde niet', dat werd beoordeeld als beste publicatie in 2018 in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). Zij concluderen dat een empirische benadering van intraveneuze ciprofloxacinedoseringen in kritisch-zieke patiënten bij de meerderheid van de IC-patiënten niet resulteert in het behalen van de farmacodynamische streefwaarde. Zij pleiten daarom voor een individuele benadering van ciprofloxacinedoseringen op de IC met routinematige TDM.

De prijs voor de beste casuïstische mededeling die in 2018 in het NPFO verscheen – de Peter de Smet-prijs – ging naar ziekenhuisapotheker Judith Derijks-Engwegen. In hun artikel 'Interactie tussen valproïnezuur en meropenem: waarde van de vrije concentratie' schrijven Derijks-Engwegen en haar coauteur dat bij gebruik van meropenem bij kritisch-zieke patiënten rekening gehouden moet worden met een bestaande hypoalbuminemie. Bij patiënten die zowel meropenem als valproïnezuur gebruiken of na staken van meropenem doorgaan met valproïnezuur, is doseren op basis van de vrije concentratie valproïnezuur noodzakelijk.

De driejaarlijkse proefschriftprijs, uitgereikt door Stichting PRISMA, ging naar Ankie Hazen voor haar proefschrift getiteld Non-dispensing clinical pharmacists in general practice: training, implementation and clinical effects. De PRISMA-publicatieprijs voor het beste artikel geschreven door een openbaar apotheker, werd in ontvangst genomen door Mette Heringa (zie foto). Zij schreef het artikel 'Preferences of patients and pharmacists with regard to the management of drug-drug interactions: a choice-based conjoint analysis'.

Voor haar presentatie over 'Post-discharge medication-related problems in a cardiac population: a pharmacist-community care registered nurse collaboration' ontving Sara Daliri aan het eind van de middag uit handen van PRISMA-voorzitter Katja Taxis de prijs voor beste presentatie van de dag.

Document acties

Back to top