Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risico op psychose bij het illegale medicijn Tabex

PW36 - 29-08-2019
Gebruik van het illegale geneesmiddel Tabex, tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken, kan leiden tot een psychose. Dat blijkt uit drie meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Risico op psychose bij het illegale medicijn Tabex

Tabex is in Nederland niet geregistreerd en is alleen illegaal via internet te koop. Cytisine, een plantaardige stof uit de Goudenregen, is de actieve stof in dit geneesmiddel.

In Nederland gebruiken rokers die willen stoppen het receptgeneesmiddel Champix, met de actieve stof varenicline. Cytisine uit Tabex lijkt op varenicline, aldus Lareb.

Bij het gebruik van Champix kunnen psychiatrische bijwerkingen optreden, maar gebruikers worden door hun arts geïnformeerd over de mogelijke risico’s. Dit geldt niet voor de gebruikers van Tabex. Bovendien is de Nederlandse vertaling van de bijsluiter van Tabex op internet gebrekkig, en niet alle mogelijke bijwerkingen uit de originele bijsluiter zijn genoemd. Ook ontbreekt de waarschuwing dat rokers met een (risico op) psychiatrische ziekte, die willen stoppen, dit geneesmiddel niet mogen gebruiken.

De vergoeding van Champix valt onder het ‘eigen risico’, en volgens Lareb kiezen gebruikers door het prijsverschil mogelijk voor het goedkopere Tabex.

Lareb heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ingelicht over de ontvangen meldingen en over de risico’s van de verkoop via internet.

 

Document acties

gearchiveerd onder: Lareb, stoppen met roken, tabex
Back to top